Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključna uloga

Na njih nitko ne obraća pozornost i zato je njihova uloga IS-u veća nego se misli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U operaciji prošli mjesec prikupljena je gomila podataka.

SAD razmatra mogućnost da supruge pripadnika Islamske države možda igraju veću ulogu u poslovanju i komunikaciji organizacije nego se prije mislilo jer teroristička skupina vjeruje da američki obavještajci na njih obraćaju manju pozornost.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

U operaciji prošli mjesec u Siriji je ubijen Abu Sayyaf, jedan od vođa IS-a koji je bio uključen u financije i druge operacije, a njegova supruga je uhićena. Pretres je pridonio razumijevanju strukture i komunikacije IS-a. No, nekoliko dužnosnika upozorilo je da se informacije prikupljenje tijekom ispitivanja zarobljenih žena moraju provjeriti i potvrditi.

Američki dužnosnici provjeravaju i gomilu podataka prikupljenih na diskovima i u tiskanom obliku kako bi utvrdili vode li do bilo čega što se može poduzeti.

Jedan dužnosnik tvrdi da je napad u istočnoj Siriji izveden prije nekoliko dana, a u kojem je poginuo lokalni IS-ov emir, proveden na temelje podataka stečenih u prošlomjesečnom napadu.

Što se to događa s Islamskom državom?

Pretres je pružio i detalje o IS-ovom naftnom biznisu. Vjeruje se da se polovica naftnih prihoda dodjeljuje za vojne operacije. Ostatak se koristi za plaćanje naftnih radnika i proizvodne objekte koji su redovito meta koalicijskih zračnih napada.

SAD nije siguran jesu li naftni radnici dio organizacije ili su prisiljeni raditi taj posao.

Abu Sayyaf bio je ključna osoba u naftnom biznisu i čuvao je značajne zapise o tim operacijama. Materijali prikupljeni tijekom prošlomjesečne operacije navodno su potvrdili da je čelnik IS-a Bakr al-Baghdadi bio u prošlosti bio u direktnom kontaktu s Abu Sayyafom, ali nije poznato na koji način se komunikacija odvijala.

Prema saznanjima CNN-a, posljednjih nekoliko mjeseci postoje informacije o nekoliko mogućih lokacija na kojima se nalazi Baghdadi. Problem predstavlja nedostatak informacija od operativaca na terenu koji bi mogli potvrditi da je planirana točka napada točna.

Američki dužnosnici vjeruju da se Baghdadi nalazi negdje u naseljenim područjima jer zna da SAD neće napadati kada postoji rizik od civilnih žrtava. Vođa IS-a posebno je oprezan i pazi da se njegovi pokreti ne prate.

'Vrlo je pametan, zna da promatramo', kaže jedan dužnosnik.

Američki dužnosnici čvrsto vjeruju da je Baghdadi živ. Nedavno se pojavila snimka njegova glasa, a ne postoji dokaz da je ranjen ili ubijen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene