Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 462 zastupnika

Merkel dobila treći mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Merkeličini konzervativci zabilježili su najbolji rezultat u više od dvadeset godina na izborima 22. rujna.

Angela Merkel dobila je treći kancelarski mandat na glasovanju u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu u utorak, čime je otvoren put za prisegu njezine nove "velike koalicijske" vlade i službeno preuzimanje vlasti kasnije tijekom dana.

Pročitajte i ovo Merkel ostala bez rukovanja PRIJE PET GODINA Njemačka kancelarka Angela Merkel: "Bila sam meta ruskog hakerskog napada, imam čvrste dokaze za to!" Angela Merkel (Foto: AFP) Po četvrti put Angela Merkel ponovno izabrana za njemačku kancelarku

Merkeličini konzervativci zabilježili su najbolji rezultat u više od dvadeset godina na izborima 22. rujna, ali su bili prisiljeni na duge koalicijske pregovore sa socijaldemokratima (SPD) čiji su članovi odobrili koalicijski sporazum tek prošlog vikenda.

Glasovanje u Bundestagu bilo je samo formalnost budući da vladajuće stranke imaju veliku većinu mjesta u donjem domu parlamenta. Ukupno 462 zastupnika podržalo je Merkel za kancelarku, 150 je bilo protiv, a devet suzdržanih.

Bila opuštena tijekom glasovanja

Merkel, odjevena u crno, djelovala je opušteno tijekom glasovanja u Bundestagu, nakon kojega se pridružila konzervativcima Konradu Adenaueru i Helmutu Kohlu kao jedinim kancelarima nakon Drugog svjetskog rata koji su uspjeli dobiti i treći mandat.

Predsjednici stranaka njemačke velike koalicije, CDU-a, CSU-a i SPD-a, Merkel, Horst Seehofer i Siegmar Gabriel svečano su u ponedjeljak u Berlinu potpisali koalicijski sporazum, a njemački predsjednik Joachim Gauck formalno je predložio Bundestagu izbor Angele Merkel na dužnost savezne kancelarke.

Koalicijski sporazum na 185 stranica, koji nosi naslov "Oblikovanje budućnosti Njemačke", čelnici vladajuće koalicije već su jednom potpisali prije nepuna tri tjedna, a svečano potpisivanje u ponedjeljak bilo je neposredni uvod u izbor nove vlade.

Imena kandidata za ministarska mjesta već objavljena

Merkel je već u nedjelju objavila imena kandidata za ministarska mjesta. Najviše pozornosti izazvalo je imenovanje Ursule Von der Leyen na mjesto ministrice obrane. Ministar financija Wolfgang Schaeuble (71), najstariji član vlade, ostat će na svojoj dužnosti. Merkel je naglasila da se raduje nastavku njihove suradnje, te da je ime "Wolfganga Schaublea povezano sa stabilnošću eura i politike koja uz to ide, i sa svim što je važno u Europi".

Na čelo njemačke vojske prvi put postavljena žena!

Među ostalim resorima koji su podijeljeni u nedjelju navečer, bivši ministar obrane Thomas de Maiziere, također bliski suradnik Angele Merkel, dobio je ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu kojeg je već bio.

Herman Groehe, bivši glavni tajnik CDU-a bit će zadužen za ministarstvo zdravstva, dok će Johanna Wanka ostati ministrica obrazovanja.

CSU je imenovala Alexandera Dobrinta za ministra prometa, dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha za ministra poljoprivrede i Dagmar Woehrl za ministricu razvitka.

Njemačka: Dvije najjače stranke dogovorile koaliciju!

SPD je ranije objavio da će njihov predsjednik Sigmar Gabriel biti ministar ministar gospodarstva i vicekancelar, Frank-Walter Steinmeier ministar vanjskih poslova, Andrea Nahles ministrica rada, Heiko Mass ministar pravosuđa, Manuela Schweisig ministrica obitelji i Barbara Hendricks ministrica zaštite okoliša.

U srijedu ide u Pariz

U srijedu, dan nakon imenovanja, Merkel će s novim ministrom vanjskih poslova Steinmeierom posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom. Jedna od glavnih tema razgovora bit će pripreme za sastanak na vrhu Europske unije. Uzajamni posjeti čelnika Njemačke i Francuske kratko nakon izbora postali su tradicija, a Hollande je nakon izbora za francuskog predsjednika prošle godine najprije posjetio Berlin.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene