Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da je bila meta ruskih hakerskih napada 2015. godine. Kaže da ima čvrste dokaze za svoje tvrdnje.

Galerija


Njemačka kancelarka izjavila je u Bundestagu kako će nastojati održati dobre odnose s Rusijom, no da hakerski napadi na nju to ne olakšavaju, javlja AFP. 

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni" Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije

Cyber napade nazvala je više nego neugodnima. Najavila je sankcije, ako se nešto takvo ponovi. 

Napad se dogodio 2015. godine.

Merkel je u svom govoru aludirala na hakerski napad iz 2015. godine kada je probijen sustav njemačkog parlamenta. Ukradeni su brojni podaci, među njima bio je i velik broj onih s oznakom tajnosti. Napad je zahvatio i ured Angele Merkel.

Njemačka policija je za taj napad privela i optužila Dimitrija Sergejeviča Badina, koji je radio za rusku vojnu obavještajnu službu GRU. Ista organizacija u svijetu je postala poznata po neuspjelom trovanju svog bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Rusija je ranije opovrgnula sumnje u hakerske napade.