Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vlada u Berlinu

Na čelo njemačke vojske prvi put postavljena žena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi nove vlade trebali bi u utorak prisegnuti pred Bundestagom. Koalicijski sporazum na 185 stranica koalicijski čelnici već su potpisali.

Predsjednici stranaka njemačke velike koalicije, CDU-a, CSU-a i SPD-a, Angela Merkel, Horst Seehofer i Siegmar Gabriel svečano su u ponedjeljak u Berlinu potpisali koalicijski sporazum, a njemački predsjednik Joachim Gauck formalno je predložio Bundestagu izbor Angele Merkel na dužnost savezne kancelarke, nakon čega bi članovi nove vlade trebali u utorak prisegnuti pred Bundestagom.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Nova njemačka vlada izbjegava velike reforme

Koalicijski sporazum na 185 stranica, koji nosi naslov "Oblikovanje budućnosti Njemačke", čelnici vladajuće koalicije već su jednom potpisali prije nepuna tri tjedna, a svečano potpisivanje u ponedjeljak predstavlja neposredni uvod u izbor nove vlade. Bundestag bi u utorak trebao na prijedlog predsjednika države Gaucka izazbrati Merkel za kancelarku, nakon čega slijedi svečana prisega svih članova vlade. Merkel je na čelu njemačke vlade od 2005., a ovo je njezin treći mandat i drugi na čelu velike koalicije.

Merkel je već u nedjelju objavila imena kandidata za ministarska mjesta.

Najviše pozornosti izazvalo je imenovanje Ursule Von der Leyen na mjesto ministrice obrane. Bivša ministrica rada i socijalne skrbi i majka sedmero djece, 55-godišnja Von der Leyen, koja se dosad istakla planovima izgradnje mreže dječjih vrtića, novom organizacijom socijalne pomoći kao i istupima vezanima za buduću organizaciju mirovinskog sustava, postat će prva žena na čelu ministarstva koje je nadležno za 185.000 vojnika i 70.000 civilnih zaposlenika i raspolaže proračunom u visini od 33,3 milijarde eura.

Novu ministricu mnogi vide kao nasljednicu Angele Merkel

Ministarstvo obrane tradicionalno predstavlja odskočnu dasku za više položaje u državi, ali i mjesto s kojega se često odlazi prije isteka mandata. Mnogi analitičari već neko vrijeme vide Ursulu Von der Leyen kao moguću nasljednicu Angele Merkel, ali upozoravaju da je nekoliko njezinih prethodnika na mjestu ministra obrane moralo podnijeti ostavku zbog nepravilnosti ili afera.

Merkel je u nedjelju, predstavljajući kandidate za ministarska mjesta, naznačila kako je imenovanje Von der Leyen dugo planirano.

"Moji planovi za sastav kabineta traju već tjednima. Upravo što se tiče toga mjesta, moje su predodžbe vrlo stare", rekla je pritom Merkel.

Merkel za ministricu obrane izabrala ginekologinju?

Ministar financija Wolfgang Schaeuble (71), najstariji član vlade, ostat će na svojoj dužnosti. Merkel je naglasila da se raduje nastavku njihove suradnje, te da je ime "Wolfganga Schaublea povezano sa stabilnošću eura i politike koja uz to ide, i sa svim što je važno u Europi".

Resori dodijeljeni u nedjelju navečer

Među ostalim resorima koji su podijeljeni u nedjelju navečer, bivši ministar obrane Thomas de Maiziere, također bliski suradnik Angele Merkel, dobio je ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu kojeg je već bio.

Herman Groehe, bivši glavni tajnik CDU-a bit će zadužen za ministarstvo zdravstva, dok će Johanna Wanka ostati ministrica obrazovanja.

CSU je imenovala Alexandera Dobrinta za ministra prometa, dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha za ministra poljoprivrede i Dagmar Woehrl za ministricu razvitka.

Njemačka: Dvije najjače stranke dogovorile koaliciju!

SPD je ranije objavio da će njihov predsjednik Sigmar Gabriel biti ministar ministar gospodarstva i vicekancelar, Frank-Walter Steinmeier ministar vanjskih poslova, Andrea Nahles ministrica rada, Heiko Mass ministar pravosuđa, Manuela Schweisig ministrica obitelji i Barbara Hendricks ministrica zaštite okoliša.

Ti mjeseca nakon pobjede Merkel započinje treći uzastopni mandat

Merkel (59) u utorak će početi svoj treći uzastopni mandat, tri mjeseca nakon pobjede na izborima 22. rujna.

Sukladno propisanoj proceduri, zastupnici u Bundestagu u srijedu oko 9 sati glasovat će o izboru kancelarke, nakon čega slijedi njezino imenovanje u uredu saveznog predsjednika, a potom kancelarka polaže svečanu prisegu u Bundestagu, što bi se trebalo dogoditi oko podne.

Savezni predsjednik nakon toga imenuje i ministre, koji će nakon imenovanja također položiti prisegu pred zastupnicima u Bundestagu.

Prvo putovanje u Pariz

U srijedu, dan nakon imenovanja, Merkel će s novim ministrom vanjskih poslova Steinmeierom posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom. Jedna od glavnih tema razgovora bit će pripreme za sastanak na vrhu Europske unije. Uzajamni posjeti čelnika Njemačke i Francuske kratko nakon izbora postali su tradicija, a Hollande je nakon izbora za francuskog predsjednika prošle godine najprije posjetio Berlin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene