Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kremlj je u petak ocijenio "bogohulnima" dvije karikature objavljene u francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdo o padu ruskog Airbusa na Sinaju u kojem su u subotu poginule 224 osobe.


"U našoj zemlji to se zove bogohuljenje u širokom smislu riječi, to nema veze ni s demokracijom, ni sa slobodom izričaja", izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji ujedno nazvao "neprihvatljivima" karikature Charlie Hebdoa.

Vezani članci Ptičja gripa, ilustracija U Rusiji novi soj ptičje gripe prešao na ljude: Zaraženo sedam djelatnika farme Navaljnova supruga i suradnici ispred bolnice u Omsku Pristaše Navaljnog optužile Kremlj za pokušaj ubojstva: "Vlasti sprječavaju njegov transport u Njemačku, ugrožavaju mu život!"

Peskov je međutim istaknuo da Rusija neće zatražiti objašnjenje od Pariza vezano uz te dvije karikature objavljene u srijedu, od kojih jedna, naslovljena "Daech: rusko zrakoplovstvo intenzivira bombardiranje", prikazuje islamista koji se štiti od dijelova aviona koji padaju oko njega.

Talibani osudili nove karikature Muhameda

"Ima li granica rusofobiji u zapadnim medijima", upitao se zastupnik Aleksej Puškov, predsjednik povjerenstva za vanjske poslove u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Iako je Rusija sudjelovala u povijesnom maršu organiziranom u Parizu protiv "terorizma" nakon napada na Charlie Hebdo u siječnju, ubrzo više nije bila solidarna ocijenivši karikature kao pomanjkanje poštivanja vjernika.

Hipotezu o bombi u Airbusu A321 Metrojeta iznijeli su Washington i London ali ju je Moskva nazvala "špekulacijom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook