Za sve što se događa krive su, tvrde svjetski stručnjaci, klimatske promjene izazvane ljudskim utjecajem. U kanadskom Montrealu održan je međunarodni skup posvećen tom problemu. Još jednom pružena je potpora provedbi Pariškog klimatskog sporazuma. Međutim, jedan od najvećih svjetskih zagađivača, SAD, potvrdio je istupanje iz sporazuma ako ne dobije povoljnije uvjete. Za to vrijeme uragani i tajfuni pustoše sve pred sobom....


Na Japan se obrušio tajfun Talim. Gotovo četvrt milijuna ljudi pozvano je na evakuaciju. Otkazane su stotine letova, vlakovi kasne. Problemi su i u opskrbi električnom energijom. Japanske vlasti upozoravaju na opasnost od bujica i odrona na putu tajfuna. Obilni pljuskovi očekuju se u velikom dijelu južnog Japana. Prije samo dva mjeseca u velikim poplavama u tom je području poginulo najmanje 30 ljudi.

Vezani članci Mirko Orlić Stručnjak otkriva kako je nastala velika oluja u kojoj su stradale Požega i okolica, ali i upozorava: "2020. je bila druga najtoplija u zadnjih 150 godina" Donald Trump (Foto: AFP) SAD i službeno izlazi iz globalnog sporazuma o klimi: Trump zamijenio ekologiju naftom, plinom i ugljenom

Ne smiruje se ni vrijeme na Atlantiku. Karipskim otocima opustošenim u prošlotjednom naletu uragana Irme prijeti nova oluja nazvana Maria. Ona jača i uskoro bi trebala prerasti u uragan.

Brojni stručnjaci tvrde da su ekstremne vremenske prilike posljedica klimatskih promjena izazvanih ljudskim utjecajem. U kanadskom Montrealu održan je međunarodni skup posvećen tom problemu. Sudjelovao je i predstavnik SAD-a, ali ta je zemlja potvrdila istupanje iz Pariškog klimatskog sporazuma.

"Naš se stav o Pariškom sporazumu nije promijenio. Predsjednik je bio jasan: SAD se povlači ako ne dobijemo proameričke uvjete."

potpisnice Pariškog sporazuma ponovno su odbacile američke ucjene.

"Složili smo se da je Pariški sporazum nepovratan i nepromjenjiv. Također smo posvećeni punoj provedbi sporazuma", rekla je kanadska ministrica zaštite okoliša Catherine McKenna.

"Suočena s propašću naše vizije SAD-a, Europa će osigurati da naš planet ponovno napravimo velikim. Naši ambiciozni klimatski planovi imaju najvažniju potporu - potporu naših građana", rekao je povjerenik Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Canete.

Ipak, svi su izrazili spremnost za razgovore. Prva prilika bit će u njemačkom Bonnu, gdje se za manje od dva mjeseca pod okriljem UN-a održava velika klimatska konferencija. Očekuje se sukob malih i siromašnih zemalja teško pogođenih uraganom Irma i bogatih zemalja koje najviše pridonose klimatskim promjenama.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju