Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki povjerenik za manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Knut Vollebaek upozorio je da bi očekivano proglašenje neovisnosti Kosova moglo izazvati masovno iseljavanje Roma.


Postoji bojazan da bi se mnogi pripadnici romske manjine na Kosovu mogli pojaviti kao izbjeglice u Makedoniji i Crnoj Gori jer im nije zajamčena sigurnost posebice u južnim dijelovima Kosova, izjavio je Vollebaek u srijedu u Helsinkiju za austrijsku novinsku agenciju APA.

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet

Norveški diplomat Vollebaek, koji već šest mjeseci obnaša dužnost visokog povjerenika OESS-a za manjine, potvrdio je da se u rujnu na Kosovu sastao s predstavnicima svih etničkih skupina. U izvješću o tim razgovorima pozvao je i Prištinu i Beograd da usljed albansko-srpskog sukoba na Kosovu ne izgube iz vida integraciju "vjerojatno najranjivije manjine".

"Romi ondje žive u malim zajednicama. Potpuno se zaboravilo na njih, ne sudjeluju u pregovorima pa se čini kao da ne postoje", izjavio je Vollebaek.

Norveški je diplomat pozitivnim ocijenio izraženu spremnost
novoizabranog predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija da za dopredsjednika vlade postavi Srbina ili da barem u svoj kabinet pozove predstavnike Srba. Vollebaek međutim nije dobio nikakav znak spremnosti uključivanja Roma u vladu.

"Ne možemo ih prinuditi da u vladu pozovu njihovog predstavnika. Ali u tijelima izabranim od naroda moraju biti zastupljeni Romi", poručio je Vollebaek.

Njegovo povjerenstvo surađuje s kosovskim vlastima na izradi budućeg zakonodavstva koje bi i Romima trebalo osigurati mjesto u kosovskim institucijama.

Pitanje Roma za njega je i europski problem. "Do 15 milijuna Roma koji se slobodno kreću Europom, predstavlja pravi problem koji nadilazi granice regija". Vollebaek smatra da Romi nisu samo gospodarski i socijalni izazov, nego da predstavljaju i sigurnosno pitanje "zbog destabilizirajućeg učinka, kad se među Romima pojavi frustracija i nasilje".

Za sljedeću godinu Vollebaek stoga planira koordinacijski susret više europskih država i organizacija na temu Roma, a o tome je u srijedu razgovarao i s predstavnicima finske vlade. Finska, koja u siječnju preuzima predsjedanje OESS-om, najavila je da će pitanje Roma biti jedna od vodećih tema za vrijeme njezina predsjedanja.