Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moguć egzodus Roma s Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki povjerenik za manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Knut Vollebaek upozorio je da bi očekivano proglašenje neovisnosti Kosova moglo izazvati masovno iseljavanje Roma.

Postoji bojazan da bi se mnogi pripadnici romske manjine na Kosovu mogli pojaviti kao izbjeglice u Makedoniji i Crnoj Gori jer im nije zajamčena sigurnost posebice u južnim dijelovima Kosova, izjavio je Vollebaek u srijedu u Helsinkiju za austrijsku novinsku agenciju APA.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

Norveški diplomat Vollebaek, koji već šest mjeseci obnaša dužnost visokog povjerenika OESS-a za manjine, potvrdio je da se u rujnu na Kosovu sastao s predstavnicima svih etničkih skupina. U izvješću o tim razgovorima pozvao je i Prištinu i Beograd da usljed albansko-srpskog sukoba na Kosovu ne izgube iz vida integraciju "vjerojatno najranjivije manjine".

"Romi ondje žive u malim zajednicama. Potpuno se zaboravilo na njih, ne sudjeluju u pregovorima pa se čini kao da ne postoje", izjavio je Vollebaek.

Norveški je diplomat pozitivnim ocijenio izraženu spremnost
novoizabranog predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija da za dopredsjednika vlade postavi Srbina ili da barem u svoj kabinet pozove predstavnike Srba. Vollebaek međutim nije dobio nikakav znak spremnosti uključivanja Roma u vladu.

"Ne možemo ih prinuditi da u vladu pozovu njihovog predstavnika. Ali u tijelima izabranim od naroda moraju biti zastupljeni Romi", poručio je Vollebaek.

Njegovo povjerenstvo surađuje s kosovskim vlastima na izradi budućeg zakonodavstva koje bi i Romima trebalo osigurati mjesto u kosovskim institucijama.

Pitanje Roma za njega je i europski problem. "Do 15 milijuna Roma koji se slobodno kreću Europom, predstavlja pravi problem koji nadilazi granice regija". Vollebaek smatra da Romi nisu samo gospodarski i socijalni izazov, nego da predstavljaju i sigurnosno pitanje "zbog destabilizirajućeg učinka, kad se među Romima pojavi frustracija i nasilje".

Za sljedeću godinu Vollebaek stoga planira koordinacijski susret više europskih država i organizacija na temu Roma, a o tome je u srijedu razgovarao i s predstavnicima finske vlade. Finska, koja u siječnju preuzima predsjedanje OESS-om, najavila je da će pitanje Roma biti jedna od vodećih tema za vrijeme njezina predsjedanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene