Suze majke iz Kruševca koja je svog sina vidjela prvi put na porođaju, a drugi put tek sada kada ima 40 godina, ganule su regiju. Mnogo majki s područja bivše Jugoslavije još uvijek traže svoju, na porođaju, otetu djecu.

Galerija Milica Milojević i Mlađan Radivojević Majka pronašla sina Narukvice iz rodilišta +1 Beba

Gospođa Milica Milojević prije 40 godina na svijet je donijela Mlađana i otad ga nije vidjela. "Kad sam se porodila rekli su mi da mi je mrtvo dijete. Ja sam se porodila trećeg ujutro u tri sata, drugog sam otišla, a četvrtog su mi rekli da je dijete mrtvo", ispričala je Milojević.

Da mu je majka živa, Mlađan je naslućivao. "Od sedmog razreda sam znao da sam usvojen", rekao je. Prije tri i pol godine je otišao u matični ured u Aleksincu da sazna identitet svojih roditelja. Njemu su rekli da ga je rodila maloljetnica sa 16 godina.

Pedesetšestgodišnjakinju bi tražio po Kruševcu, da se nije obratio udruženju za nestale bebe. "Mi smo roditelji koji 20 godina pokušavaju naći svoju djecu", rekla je Milanka Momčilović iz Udruženja nestale djece.

"Od 1945. do 1990. liječnici, medicinske sestre, matičari, policija i tajne službe otuđile su 100.000 beba, procjenjuje Udruženje nestalih beba iz Srbije. Svjedoci kažu kako je jedna beba stajala 10.000 maraka, blizance se moglo kupiti već za 15.000 maraka.

Pokušala je trgovati i srbijanska vlada prošle godine, nudila je 10.000 eura po nestalom djetetu, majke nisu prihvatile, žele znati tko im je odnio djecu. Vijeće Europe od Srbije traži bazu DNK podataka, a majke traže otvaranje arhiva nekadašnje tajne policije", navela je Barbara Golja za Dnevnik Nove TV.

Napuštena kuća, ilustracija U Srbiji pronađen dječak (10) koji je nestao jutros: "Bio je otet, našli su ga kod napuštene kuće"

Arktički zatvor, ilustracija Oteli curicu (5), silovali je i izboli do smrti - doživotnu kaznu će služiti na Arktiku: "Oni se ne mogu nazvati ljudima"

A sada već sredovječni ljudi više ne moraju živjeti s obitelji koja ih je kupila. Mlađanu su rekli da potiče od Roma. Takvoj obitelji roda isprva nije namijenila dijete, ali očito je i roda potkupljiva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju