Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je prevozio?

VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela"

Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2
Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Mjesto pada ruskog zrakoplova
Aktualno Galerija Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Foto: Mjesto pada ruskog zrakoplova Mjesto pada ruskog zrakoplova - 4 Mjesto pada ruskog zrakoplova - 4 Foto: Mjesto pada ruskog zrakoplova Mjesto pada ruskog zrakoplova - 3 Mjesto pada ruskog zrakoplova - 3 Foto: Mjesto pada ruskog zrakoplova Kod granice s Ukrajinom se srušio veliki ruski vojni avion Kod granice s Ukrajinom se srušio veliki ruski vojni avion Foto: X/Twitter +0 Mjesto pada ruskog zrakoplova - 1 Galerija 1/5 >>
Ukrajina je izrazila sumnju da su u ruskom vojnom zrakoplovu bili ukrajinski zarobljenici. Tvrde da su u avionu bili projektili. Rusija pak ne može dokazati svoje tvrdnje.

Ukrajina je izrazila sumnju da je u transportnom vojnom zrakoplovu bilo 65 ukrajinskih vojnika. Naime, poručili su kako imaju informaciju da je u obližnju mrtvačnicu dopremljeno samo pet tijela s mjesta pada ruskog vojnog transportnog zrakoplova.

Ukrajina tvrdi da je zrakoplov prevozio projektile, Rusija tvrdi da je prevozio ukrajinske zarobljenike koji su išli na razmjenu. 

Andrij Jusov, glasnogovornik Ukrajinske obrambene obavještajne službe, rekao je da broj tijela prevezenih u mrtvačnicu odgovara broju vojne posade u zrakoplovu. "Nisu pronašli druga tijela", kazao je za CNN. 

Moskva nije dala nikakve dokaze koji bi potkrijepili njihovu tvrdnju da su se u avionu nalazili ukrajinski vojnici. Neke snimke nesreće prikazuju nekoliko mrtvih tijela na tlu. Za sada nije objavljen ni jedan video koji bi upućivao na desetke poginulih, tvrdi CNN. 

Službeni Kremlj tvrdi da su u nesreći poginule 74 osobe, među njima 65 ukrajinskih vojnika. Ruski regionalni guverner objavio je popis imena ljudi za koje je rekao da čine šesteročlanu posadu.

Pod pritiskom CNN-a da objasni neslaganje između broja članova posade za koje ruske vlasti kažu da su bili u avionu i broja tijela za koja ukrajinska obavještajna služba sugerira da su stigla u mrtvačnicu u srijedu, guverner je rekao da ostaje pri svojim prvim komentarima.

Ruski istražni odbor objavio je u četvrtak drugu videosnimku, za koju tvrde da je s mjesta nesreće, a čini se da prikazuje ljudske ostatke u snijegu.

Video prikazuje istražitelje kako mjere ono što izgleda kao krvava ljudska šaka i raskomadana ruka. Video u zasebnim isječcima prikazuje i snimke iz zraka mjesta nesreće i ostataka aviona. Nije jasno nalaze li se ljudski ostaci na snimci na istoj lokaciji kao i ostaci aviona.

Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusija nije informirala Ukrajinu o letu.

Kijev je ponovio da nije primio ni pisani ni usmeni zahtjev Rusije da osigura zračni prostor oko područja Belgoroda na kojem se srušio ruski vojni transportni zrakoplov, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov za Radio Svobodu.

Jusov je dodao da su u tom trenutku u zračnom prostoru bila i dva druga ruska vojno-transportna zrakoplova An-26 i An-72.

"Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korištenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport streljiva i oružja za sustave S-300", rekao je.

 

Moskva je obaranje zrakoplova označila kao ukrajinski "akt terorizma".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je potrebna veća jasnoća o tome što se dogodilo, posebice kada je riječ o tome tko je bio u zrakoplovu, te je optužio Rusiju da se igra sa životima ukrajinskih zatvorenika.

Zelenski je pozvao na međunarodnu istragu.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini - 5 (ne)normalna retorika i neodgovorni jezici? Rat kao narativ: Trebamo li se bojati sveopćeg ratnog kaosa i kome je u interesu da sviraju ratne trube?

Rusija jedina ima pristup mjestu nesreće.

TASS je objavio da će crne kutije zrakoplova biti prebačene u Moskvu na ispitivanje u laboratorij ministarstva obrane.

Jusovljevi komentari bacaju sumnju na izjavu Moskve, ponavljaju slične izjave koje je tijekom noći na četvrtak iznio Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga. “Bjesomučna ruska propaganda usmjerava bujicu lažnih informacija vanjskoj publici u pokušaju diskreditacije Ukrajine u očima svjetske zajednice", rekao je u izjavi.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk rekao je da Rusija koristi pad aviona u namjeri da potkopa međunarodnu potporu Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene