Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboren zrakoplov

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za rušenje aviona: Na mjestu nesreće pronađeni ključni dokazi

Kremlj je krivnju rušenja zrakoplova punog ukrajinskih zraobljenika prebacio na Kijev te napomenuo da se radi o "monstruoznom činu" u kojem su Ukrajinci ubili vlastite građane. Na mjestu nesreće pronađene su crne kutije koje bi mogle rasvijetliti točan uzrok pada aviona.

Kremlj je u četvrtak osudio "monstruozni čin" Ukrajine, nakon nesreće ruskog vojnog zrakoplova za koju prebacuje odgovornost na Kijev.

"Činjenica da su pobili vlastite zarobljenike, svoje građane koji su se praktički trebali vratiti kućama za 24 sata, to je monstruozan čin", rekao je glasnogovorik Kremlja Dmitrij Peskov.

  Pročitajte i ovo Posljedice požara u studiju Kyoto Animation Četiri godine nakon tragedije Ulaz zgrade slavnog studija zalio benzinom i ubio 36 ljudi: Osuđen je na smrtnu kaznu

Prema navodima Moskve, zrakoplov srušen u srijedu 45 kilometara od granice s Ukrajinom, u ruskoj regiji Belgorod, prevozio je 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika radi razmjene.

Rusija je rekla da nema preživjelih nakon što je Kijev oborio zrakoplov Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest ruskih članova posade i tri pratitelja.

"Nitko ne može reći kakav će to utjecaj imati na izglede za produljenje procesa" razmjene zarobljenika, upozorio je Peskov.

Kijev nije ni potvrdio ni demantirao da je avion oboren ukrajinskim oružjem, kako tvrdi Moskva. Vijeće sigurnosti u četvrtak se zbog tog slučaja hitno sastaje na zahtjev Moskve.

Kako u četvrtak prenosi BBC, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da se "igra sa životima ukrajinskih zatvorenika". Zahtijevao je međunarodnu istragu nakon nesreće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotov očevid Detalji teške nesreće u kojoj je poginuo vozač kamiona: Počeo pretjecati pa se zabio u autobus

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da joj nije rečeno da osigura zračni prostor, kao u prethodnim prilikama.

U svom videoobraćanju kasno u srijedu, predsjednik Zelenski rekao je da je "očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, s osjećajima njihovih rođaka i s emocijama našeg društva".

Video podijeljen na društvenim mrežama prikazuje pad zrakoplova praćen eksplozijom i vatrenom kuglom u blizini sela Jablonovo, 70 km sjeveroistočno od grada Belgoroda.

 

 

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da se zrakoplov srušio u polje u blizini stambenog područja i da su svi u avionu poginuli.

Ukrajinski glavni stožer, koji navodi Ukrajinska Pravda, rekao je inicijalno da je avion prevozio projektile za ruske protuzračne obrambene sustave S-300. Nije spominjao ratne zarobljenike.

Dvije crne kutije pronađene su na mjestu nesreće, objavio je ruski Moscow Times. U repu aviona pronađeni su uređaji za snimanje glasa te su predani istražiteljima koji će pomoću njih utvrditi točne uzroke nesreće.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene