Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručio je iz New Yorka gdje je ovoga tjedna sudjelovao na sjednici Opće skupštine UN-a da tenzije u BiH treba smiriti, te da su bilo kakvi referendumi koji u opasnost dovode opstojnost Bosne i Hercegovine za Hrvatsku neprihvatljivi.


"Uvjeren sam da će i Srbija konstruktivno djelovati na svoje sunarodnjake u BiH. Nema alternative opstojnosti BiH, ona može funkcionirati samo kao BiH, a Hrvatska želi da sva tri naroda budu ravnopravna i ustavotvorna i da se BIH kreće prema članstvu u EU. To je naš cilj",rekao je Kovač.

Vezani članci Koronavirus u BiH Nastavlja se rast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini: Više od 1600 novih slučajeva Koronavirus u Bosni i Hercegovini Veliki gradovi najveća žarišta: BiH bilježi najviši broj zaraženih od početka pandemije, preminule 72 osobe

U četvrtak navečer sudjelovao je na večeri Američko-jadranske povelje s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem, a na pitanje je li tamo bilo riječi o situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da nije, no da je Amerika svjesna situacije i da će Hrvatska surađivati na očuvanju stabilnosti te zemlje.

Upitan je li se možda sastao sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem nakon što je premijer Aleksandar Vučić u svom govoru pred UN-om spomenuo da se Srbija suočava s nekim od najužasnijih uvreda koje stižu od susjeda u obliku izjava da je Srbija šaka jada, Kovač je rekao kako je s njim samo kratko razgovarao.

"Želimo normalne dobrosusjedske odnose sa Srbijom koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Postoji niz kriterija koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač i istaknuo da je suradnja jedini put.

"Naš je prijedlog kolegama iz Srbije da nakon što su shvatili da nema ništa od prepucavanja s nama, da nema ništa od tih verbalnih napada na Hrvatsku, ništa od tih pisama koja su odaslana na razne adrese u Europskoj uniji, da nema alternative suradnji, da počnemo surađivati na dobrobit i Hrvatske i Srbije. Mi želimo da Srbija napreduje prema EU, ali zna se koji su kriteriji, prvi korak bi bio da Srbija pokrene postupak izmjene svog zakona o ratnim zločinima tako da postignemo sporazum, da hrvatski sudovi procesuiraju zločine počinjene u Hrvatskoj, a srpski one u Srbiji. To bi bio prvi korak da se pokaže da se želi dobrosusjedski surađivati", zaključio je Miro Kovač.

On se u petak sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, a tijekom boravka u New Yorku sudjelovao je i na trilaterali Hrvatska-BiH-Turska, te predsjedao sastancima Američko jadranske povelje i Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

BiH: Bošnjaci pozvani da ne sudjeluju na referendumu u RS

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u petak je pozvao Bošnjake u tom entitetu da ne sudjeluju na referendumu 25. rujna a one koji provode referendum pozvao je da u nedjelju ne otvaraju glasačka mjesta u naseljima s većinskim bošnjačkim stanovništvom kako bi se izbjegli mogući izgredi i provokacije.

Salkić je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banja Luci kazao kako bi za Bošnjake u RS nedjelja trebala biti "obični jesenski dan" jer ih se referendum kojega organiziraju vlasti RS ne tiče, a uz to je nezakonit.

"Referendum je proglašen neustavnim, a ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH onda se po automatizmu krši Daytonski mirovni sporazum što podrazumijeva i ugrožavanje mira i nestabilnost", kazao je Salkić.

Od entiteskih vlasti i policije javno je zatražio da uvažavaju odluku Bošnjaka da ne sudjeluju na referendumu koji će imati karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja.

"Vlasti pozivam da u bošnjačkim naseljima ne instaliraju biračka mjesta jer su sve bošnjačke političke stranke, nacionalne institucije i ugledni pojedinci jasno kazali da ovaj referendum nije naš i da ga ne želimo. Postavljanje biračkih mjesta u bošnjačka naselja smatrat ćemo provociranjem od strane vlasti", kazao je Salkić koji je ujedno pozvao međunarodne organizacije u BiH da preuzmu svoj dio odgovornosti i osiguraju poštivanje ustava i zakona BiH. (Hina)