Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na referendum

'TREBA SMIRITI TENZIJE U BIH' Hoće li za Bošnjake u RS nedjelja biti običan jesenski dan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručio je iz New Yorka gdje je ovoga tjedna sudjelovao na sjednici Opće skupštine UN-a da tenzije u BiH treba smiriti, te da su bilo kakvi referendumi koji u opasnost dovode opstojnost Bosne i Hercegovine za Hrvatsku neprihvatljivi.

"Uvjeren sam da će i Srbija konstruktivno djelovati na svoje sunarodnjake u BiH. Nema alternative opstojnosti BiH, ona može funkcionirati samo kao BiH, a Hrvatska želi da sva tri naroda budu ravnopravna i ustavotvorna i da se BIH kreće prema članstvu u EU. To je naš cilj",rekao je Kovač.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

U četvrtak navečer sudjelovao je na večeri Američko-jadranske povelje s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem, a na pitanje je li tamo bilo riječi o situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da nije, no da je Amerika svjesna situacije i da će Hrvatska surađivati na očuvanju stabilnosti te zemlje.

Upitan je li se možda sastao sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem nakon što je premijer Aleksandar Vučić u svom govoru pred UN-om spomenuo da se Srbija suočava s nekim od najužasnijih uvreda koje stižu od susjeda u obliku izjava da je Srbija šaka jada, Kovač je rekao kako je s njim samo kratko razgovarao.

"Želimo normalne dobrosusjedske odnose sa Srbijom koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Postoji niz kriterija koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač i istaknuo da je suradnja jedini put.

"Naš je prijedlog kolegama iz Srbije da nakon što su shvatili da nema ništa od prepucavanja s nama, da nema ništa od tih verbalnih napada na Hrvatsku, ništa od tih pisama koja su odaslana na razne adrese u Europskoj uniji, da nema alternative suradnji, da počnemo surađivati na dobrobit i Hrvatske i Srbije. Mi želimo da Srbija napreduje prema EU, ali zna se koji su kriteriji, prvi korak bi bio da Srbija pokrene postupak izmjene svog zakona o ratnim zločinima tako da postignemo sporazum, da hrvatski sudovi procesuiraju zločine počinjene u Hrvatskoj, a srpski one u Srbiji. To bi bio prvi korak da se pokaže da se želi dobrosusjedski surađivati", zaključio je Miro Kovač.

On se u petak sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, a tijekom boravka u New Yorku sudjelovao je i na trilaterali Hrvatska-BiH-Turska, te predsjedao sastancima Američko jadranske povelje i Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

BiH: Bošnjaci pozvani da ne sudjeluju na referendumu u RS

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u petak je pozvao Bošnjake u tom entitetu da ne sudjeluju na referendumu 25. rujna a one koji provode referendum pozvao je da u nedjelju ne otvaraju glasačka mjesta u naseljima s većinskim bošnjačkim stanovništvom kako bi se izbjegli mogući izgredi i provokacije.

Salkić je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banja Luci kazao kako bi za Bošnjake u RS nedjelja trebala biti "obični jesenski dan" jer ih se referendum kojega organiziraju vlasti RS ne tiče, a uz to je nezakonit.

"Referendum je proglašen neustavnim, a ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH onda se po automatizmu krši Daytonski mirovni sporazum što podrazumijeva i ugrožavanje mira i nestabilnost", kazao je Salkić.

Od entiteskih vlasti i policije javno je zatražio da uvažavaju odluku Bošnjaka da ne sudjeluju na referendumu koji će imati karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja.

"Vlasti pozivam da u bošnjačkim naseljima ne instaliraju biračka mjesta jer su sve bošnjačke političke stranke, nacionalne institucije i ugledni pojedinci jasno kazali da ovaj referendum nije naš i da ga ne želimo. Postavljanje biračkih mjesta u bošnjačka naselja smatrat ćemo provociranjem od strane vlasti", kazao je Salkić koji je ujedno pozvao međunarodne organizacije u BiH da preuzmu svoj dio odgovornosti i osiguraju poštivanje ustava i zakona BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene