Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar prijeti ostavkom zbog visokog dodatka na staž za vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odredba prema kojoj bi zaposleni u slovenskoj vojsci imali dodatak na plaću od 0,5 posto za svaku godinu staža posvađala je sindikate javnog sektora, a glavni vladin pregovarač sa sindikatima, ministar za javnu upravu Gregor Virant najavio je da neopozivo odstupa sa svog mjesta ako se to ne promijeni.

Virant, prema istraživanjima javnosti najpopularniji ministar u vladi premijera Janeza Janše, rekao je na konferenciji za novinare da će neopozivo odstupiti ako se privilegirano plaćanje staža za vojsku ne promijeni i ne uskladi s drugih 26 javnih sindikata koji su pristali na dodatak od 0,3 posto za svaku godinu.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Zajedničko potpisivanje kolektivnih ugovora najavljeno za idući tjedan zbog ovog bi slučaja moglo propasti, pa je Virant premijera Janšu pozvao da promijeni zakonsko rješenje za plaće u javnim službama koje je vlada donijela mimo dogovora sa sindikatima.

'Vojska je u ovom slučaju samo žrtva, nismo protiv toga da se pripadnici vojske plate kako treba, ali samo u okviru sistema, a ne izvan njega', rekao je Doro Hvalica, predsjednik sindikata državnih službenika.

Reagirajući na takve zahtjeve, ministar obrane Karel Erjavec izjavio je da položaj pripadnika vojske regulira i zakon o obrani koji se prihvaća dvotrećinskom većinom, te da neće dopustiti smanjenje plaća vojsci budući da je nakon profesionalizacije interes za ulazak u nju sve manji, najviše zbog relativno malih plaća.

Spor je za Janšinu vladu to neugodniji što je Erjavec i predsjednik koalicijske Stranka umirovljenika (DESUS) koja vladi osigurava većinu u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene