Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u nedjelju kako su cjepiva protiv koronavirusa koja su razvijena na Zapadu problematična te kako, uz ostalo, izazivaju sterilitet pa će se on stoga cijepiti cjepivom iz Rusije.


Milorad Dodik rekao je da ne vjeruje "u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada" te dodao da u Rusiji cjepivo pravi država i cijepi svoje stanovnike.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić stiže u Sarajevo i donosi pet tisuća doza cjepiva protiv korone za građane Federacije BiH Cjepljenje, ilustracija Odlična ponuda! Organiziraju cijepljenje u baru pa uz cjepivo dijele i besplatno piće

"To znači da treba imati povjerenje, za razliku od ovih pretedenata tko će prije napraviti cjepivo na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima: da će cjepiva sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete znati", kazao je Dodik za javni servis RTRS.

Najavio je kako će stoga Republika Srpska nabaviti cjepivo za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije ignorirajući tako činjenicu da za to nema suglasnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH bez čijeg se dopuštenja u tu zemlju ne mogu uvoziti inozemni medicinski preparati.

Dodik je ovo izjavio komentirajući dolazak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u BiH. Šef ruske diplomacije stiže u Sarajevo u ponedjeljak navečer a nakon toga je predviđen njegov susret s Dodikom i drugim dužnosnicima iz RS. Dan kasnije Lavrov bi se trebao sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH te odvojeno s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Dodik je najavio kako će on ovom prigodom inzistirati da se razjasne optužbe o malignom ruskom utjecaju na stanje u BiH koje stižu sa Zapada ali i od njegovih kolega iz državnog vrha.

"Rusija nema nikakvu negativnu ulogu u BiH", ustvrdio je Dodik čija je teza kako pravi problemi zapravo dolaze sa Zapada.

"Opći je napad na Srbe, kao što vidite. Dolazi iz Amerike i Europe na mnogim mjestima. Na tapetu je Srbija, na tapeti je srpski narod, Vučić, RS i svi mi koji predstavljamo srpski narod", tvrdi Dodik.