Pripadnici motokluba "Noćni vukovi" iz Rusije sinoć su stigli automobilima u Bosnu i Hercegovinu te prenoćili u u Bijeljini.

Galerija


Ruska motociklistička banda "Noćni vukovi" pod sankcijama je zapadnih zemalja zbog sudjelovanja te organizacije u ratu u Ukrajini.

Prošle godine Vlada Gruzije zabranila im je ulazak u zemlju.

Povodom najave dolaska ove grupe u Bosnu i Hercegovinu, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini priopćila je da takvi posjeti negativno utječu na stabilnost, da nisu korisni i da ih ne treba podržavati.

Britanski Guardian nedavno je objavio tekst u kojemu je Noćne vukove opisao kao "najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu", javlja Al Jazeera.

List je naveo da se klub može pohvaliti tisućama članova širom istočne Europe, kao i da ima bliske odnose s ruskim predsjednikom, zbog čega ih zovu i "Putinovi anđeli".

Lokalni mediji javljaju kako će motociklisti posjetiti pravoslavni manastir sv. Petke u Bijeljini te nastaviti put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira na taj način šireći, kako kažu, "srpsko-rusko prijateljstvo".

Članovi tog motokluba, kako je ranije najavljeno, na proputovanju su koje nosi naziv "Ruski Balkan". Pretpostavlja se i da će se sastati s političkim predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Ordenom časti osnivača i predsjednika motokluba "Noćni vukovi" Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden mu je dodijeljen "za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije".

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.