U kampu Lipa kod Bihaća u BiH trenutačno boravi oko 900 migranata. Nakon što je dio šatora izgorio, vojska je postavila nove. Snijeg koji pada dodatno otežava situaciju jer su migranti najčešće na otvorenom, promrzli i bez prikladne odjeće i obuće.

Galerija Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 1 Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 2 Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 3 +2 Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 4

Oko 200 ilegalnih migranata nedavno je, nakon više od dva tjedna, dobilo privremeni smještaj u šatorima postavljenim kod sela Lipa u blizini Bihaća, a vojnici i pripadnici Crvenog križa BiH nastojali su osigurati smještaj za još nekoliko stotina ljudi koji se danima smrzavaju boraveći na otvorenome.

U kampu još uvijek nisu postavljeni kontejneri, a tek je nedavno priključena struja i postavljen mokri čvor. Dansko vijeće za izbjeglice na svom profilu na Facebooku u opisu fotografije na kojoj se vidi migrant koji obavlja higijenu s nekoliko boca vode, vani, između dva šatora, dok stoji na snijegu, napisalo je: "U nedostatku adekvatnih sanitarnih objekata, na lokaciji Lipa, osobe u pokretu prinuđene su ovako održavati higijenu."

U nedostatku adekvatnih sanitarnih objekata, na lokaciji Lipa, lica u pokretu su prinuđena da na ovaj način održavaju higijenu.

Objavljuje Danish Refugee Council Bosnia and HerzegovinaSrijeda, 13. siječnja 2021.

Izgorio privremeni prihvatni centar

Migranti su ostali bez smještaja nakon što je u požaru izgorio privremeni prihvatni centar kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Njih više od 900 tada je ostalo bez bilo kakve skrbi, a protekle su dane proveli na razvalinama nekadašnjeg kampa očekujući pomoć lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je donijelo odluku kako će u selu Lipa, udaljenom dvadesetak kilometara od Bihaća, biti uspostavljen stalni kamp za smještaj migranata koji bi trebao biti opremljen kontejnerima, no procjena je kako će to potrajati najmanje do kraja ožujka.

Migranti, ilustracija Tragedija u BiH: U Zenici ubijen migrant, policija traga za bijelim kombijem

Migranti, ilustracija Migranti štrajkaju glađu u BiH, vlasti su bez rješenja ''To je u budućnosti neodrživo''

U BiH trenutačno boravi oko 8000 migranata i izbjeglica s Bliskog Istoka, iz Azije i Afrike.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju