Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNI DAN ZA SAD

Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa - on se iz Ovalnog ureda obratio naciji

Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa. U srijedu navečer po hrvatskom vremenu Donji dom Kongresa podržao je rezoluciju o opozivu.

* Zastupnički dom izglasao rezoluciju o opozivu predsjednika Trumpa 

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

* Trump je pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti

Tijek događanja pratite u nastavku: 

07:07 Donald Trump u srijedu navečer osudio je nasilje koje se prošlog tjedna odvilo na Kapitolu. "Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošlog tjedna. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu", poručio je američki predsjednik.

Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter računu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun. Trump u poruci nije komentirao svoj opoziv koje je u srijedu izglasao Zastupnički dom američkog Kogresa zbog poticanje na pobunu.

22:50 U slučaju da rezoluciju izglasa i Senat te potvrdi ono za što se Trumpa tereti, a zatim i pokrene suđenje kojim će ga ukloniti iz Ovalnog ureda, sve to i dalje ga ne može ga spriječiti da se ponovno kandidira za predsjednika na izborima 2024. ili kasnije. To se može dogoditi samo ako nakon dvotrećinskog izglasavanja opoziva u Senatu, to isto tijelo natpolovičnom većinom prisutnih senatora odobri dodatno glasanje za zabranu Trupova ponovnog ulaska u Bijelu kuću, objašnjava CNN

22:33 Rezolucija o opozivu tereti Trumpa pod jednim člankom – poticanje pobune – zbog njegove uloge u prošlotjednim neredima na Kapitolu u kojima je bilo i smrtno stradalih.

Rezoluciju su podržala ukupno 232 zastupnika, 197 ih je bilo protiv. Za su glasala 222 demokrata te desetero republikanaca.

22:28 Glasove je dao dovoljan broj zastupnika te je Donji dom američkog Kongresa u srijedu oko 22:30 po hrvatskom vremenu izglasao rezoluciju o opozivu aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa - samo tjedan dana uoči inauguracije njegova izabranog nasljednika Joe Bidena. Time je Trump postao prvi i jedini američki predsjednik kojemu je Zastupnički dom dva puta izglasao nepovjerenje.

Izglasavanje rezolucije o opozivu ne znači da Trump odlazi s mjesta predsjednika. Ovo je samo prvi korak, na neki način podizanje optužnice, nakon čega slijedi rasprava pred Senatom. Senatori se sa stanke vraćaju tek 19. siječnja, dakle dan prije inauguracije, tako da će Trump mandat vrlo vjerojatno okončati u Bijeloj kući, a da ne bude opozvan. Unatoč tome, "suđenje" pred Senatom nastavlja se i nakon što Trump više ne bude na funkciji.

22:09  Zasad je sedam republikanskih glasova za opoziv predsjednika. Očekuju se još najmanje dva glasa 'za' iz Trumpove stranke.

22:00 Očekuje se da će glasanje trajati između sat i sat i pol.

21:55 Rasprave su završile i glasanje o rezoluciji je u tijeku. 

21:34 Vođa većine u Senatu Mitch McConnell kaže da nije donio odluku o tome kako će glasati, no ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u Gornjem domu Kongresa.

"Mediji su puni špekulacija, ali nisam donio konačnu odluku o tome kako ću glasati i slušat ću pravne argumente kada budu predstavljeni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost, prenosi CNN.

21:25 U Washingtonu je prošlo 15 sati, ali Zastupnički dom još nije prešao na konačno glasanje o opozivu Donalda Trumpa.

Rasprave još traju.

21:00 Izvori kažu da je Senat za petak sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva.

Ako Trumpa opozove Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

20:45 Trumpova predstavnica za medije na Twitteru je objavila priopćenje predsjednika u kojem moli sve Amerikance da se suzdrže od nasilja.

"S obzirom na najave novih demonstracija, ističem da ne smije biti nasilja, ne smije biti kršenja zakona i ne smije biti vandalizma bilo koje vrste. To nije ono što ja predstavljam niti je to ono što Amerika predstavlja. Pozivam sve Amerikance da pomognu smanjiti tenzije i ohladiti temperament", piše u priopćenju.

 

 

20:00 O opozivu, sad već bivšeg, američkog predsjednika Donalda Trumpa u Dnevniku Nove TV govorila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Više o tome čitajte ovdje

19:35 Republikanac iz New Jerseyja Jeff Van Drew upozorava da bi ponovni opoziv Trumpa dodatno podijelio naciju.

"Već smo ovo vidjeli. Već smo ovo radili. Već smo podijelili naciju istim procesom. Kongres mora biti ljepilo koje će početi sve ujedinjavati", rekao je bivši demokrat koji je promijenio stranku jer nije htio glasati za prvi Trumpov opoziv.

19:26 Očekuje se da će oko 20.000 pripadnika Nacionalne garde čuvati inauguraciju Joea Bidena nakon prijetnji nasiljem.

19:00 Republikanac Jim Jordan je protiv opoziva te kaže kako to nema smisla tjedan dana prije mirne predaje vlasti.

"Nema šanse da će to pomoći naciji da se nosi s tragičnim i užasnim događajima od prošlog tjedna koje svi osuđujemo", kazao je.

Jordan, inače blizak Trumpu, optužio je demokrate da forsiraju opoziv koji je zapravo počeo odmah nakon Trumpove inauguracije 2016.

"Zašto? Zbog politike i zbog toga što žele izbrisati predsjednika", rekao je Jordan za govornicom.

18:41 Pelosi se osvrnula na dan napada na Kongres i nazvala ga "danom vatre". Tom istom frazom George Bush opisao je napade na Svjetski trgovački centar 2001. godine.

"Znamo da je predsjednik SAD potaknuo ovu pobunu, oružani bunt protiv naše zemlje", kazala je.

Kazala je da joj se slama srce, kao što bi se svima trebalo slamati, ali da predsjednika moraju opozvati.

18:30 Zastupnici su izglasali da počne rasprava o opozivu. Obraća im se Nancy Pelosi. Pelosi je kazala da Trumpa moraju maknuti iz ureda jer predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost. Dodala je da očajni predsjednik širi laži jer osjeća da mu moć izmiče.

"Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo", rekla je Pelosi.

18:20 Pelosi je pred zgradom Kapitola zahvalila pripadnicima Nacionale garde što ih štite.

 

17:48 Očekuje se da će čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi govorom u 18:15 otvoriti dvosatnu raspravu o opozivu predsjednika Trumpa.

17:44 Mitch McConnell, vođa Republikanaca u Senatu, navodno je za Trumpov opoziv, rekao je za CNN izvor iz Republikanske stranke upoznat s McConnellovim stavovima u vezi s trenutačnom situacijom.

16:51 Zastupnici glasaju o pravilima rasprave.

16:35 Počela je 15-minutna pauza.

16:31 Zgradu i hodnike Kapitola čuvaju naoružani pripadnici Nacionalne garde.

16:25 Na sjednicu je stigla i čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

16:20 Nakon rasprave o pravilima članka o opozivu slijedi glasanje o njima, nakon čega slijedi dvosatna rasprava, a o samom opozivu zastupnici bi trebali glasati između 20 i 21 sat. Cijeli je proces usporen epidemiološkim mjerama. 

16:17 New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump, koja joj godišnje donosi 17 milijuna dolara, izjavio je u srijedu gradonačelnik Bill de Blasio optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol.

"Ako se kompanija i njezino vodstvo bave kriminalom, imamo pravo poništiti ugovor", rekao je de Blasio za MSNBC.

"Huškanje na pobunu protiv američke vlade očita je kriminalna aktivnost", dodao je. "Prema tome, New York ne želi imati više ništa s Organizacijom Trump."

Trump se 6. siječnja obratio tisućama svojih pristaša ponovivši svoju ničim dokazanu tvrdnju da su predsjednički izbori pokradeni. Pozvao ih je da krenu na Kapitol koji je u tome trenutku potvrđivao pobjedu Joea Bidena.

Svjetina je svladala snage sigurnosti, a dio ih je ušao u zgradu i izazvao prekid sjednice jer su se zastupnici sklonili na sigurno. U nemirima je život izgubilo petero ljudi.

15:50 Demokratkinja iz Kalifornije Judy Chu kazala je da su napadači na kongres teroristi koje je radikalizirao predsjednik.

"Napali su nas teroristi, ali ovog puta teroristi su radikalizirani ovdje u SAD-u, radikalizirao ih je predsjednik koji je namjerno lagao svojim pristašama da su izbori ukradeni i onda im kazao da dođu u Washington, gdje da prosvjeduju i na koga da usmjere ljutnju", kazala je i dodala da je preopasno da Trump ostane na funkciji te ga se pod hitno treba smijeniti.

15:45 Donji dom parlamenta u srijedu će prvo glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti.

Ako ona budu odobrena, što se očekuje, kasnije tijekom dana će se glasati o članku opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu u kojima je život izgubilo pet osoba.

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u Gornjem domu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom na pauzi je do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u Gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo usprotiviti predsjedniku, piše agencija Reuters.

15:10 Počela je sjednica na kojoj će se glasati o opozivu predsjednika. Prva je na redu rasprava o pravililma provedbe 25. amandmana, koja bi trebala trajati sat vremena, a nakon toga slijedi glasanje o tim pravilima.

12:23 Do sada se pet republikanaca izjasnilo da će glasati za opoziv Trumpa. To su John Katko, Liz Cheney , Fred Upton, Herrera Beutler i Adam Kinzinger.

7:00 Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa.

Potpredsjednik Mike Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti. Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je ranije u utorak odbio takav potez.

Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trumpovu opozivu s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti. 

Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.

Osam dana uoči isteka Trumpova mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se optužuje republikanski predsjednik za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije negoli su oni nasilno upali na američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je imalo za rezultat i petero poginulih.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Pence da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

"Ne vjerujem da je to u najboljem interesu nacije"

Američki potpredsjednik Mike Pence naveo je u utorak u pismu Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence. Po navodima njemačke agencije dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao "političkim igrama".

"Prema našem Ustavu, 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljalo bi strašan presedan", dodao je. Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Pence i Trump prvi put su u ponedjeljak navečer razgovarali u Bijeloj kući nakon više dana šutnje do koje je između njih došlo nakon nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji su tada prekinuli postupak kongresne verifikacije rezultata glasanja elektorskog kolegija i konačno proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Američki potpredsjednik prošle je srijede odbio zahtjev predsjednika Trumpa da ne prizna rezultate elektorskog kolegija koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena, ispravno navodeći da nema ustavne ovlasti dovesti u pitanje rezultate glasanja.

Trumpov YouTube kanal privremeno suspendiran

YouTube je privremeno suspendirao kanal američkog predsjednika i uklonio videozapis zbog kršenja politike te platforme koja se tim potezom pridružila ostalim društvenim mrežama koje su ga blokirale nakon nasilnog upada njegovih pristaša u Kongres. YouTube strahuje da bi ogorčeni lider mogao koristiti svoje profile za poticanje novih nemira uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. Kanal je "privremeno" blokiran na "minimalno sedam dana", dodaju.

Facebook je prošli tjedan suspendirao Trumpove profile na Facebooku i Instagramu. Twitter je otišao korak dalje i obrisao Trumpov profil te ga odvojio od njegove omiljene platforme. Trumpu je onemogućen pristup i uslugama Snapchata i Twitcha.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene