Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić najavio je u nedjelju da će se hitnim mjerama rješavati problem ilegalnih migranata koji borave na otvorenom blizu Bihaća i štrajkom glađu prosvjeduju zbog lošeg postupanja prema njima u toj zemlji.


"Želimo stvoriti potrebne uvjete da se ovdje migrante može što prije smjestiti", kazao je Selmo Cikotić novinarima tijekom obilaska sela Lipe kod Bihaća. Na tom su mjestu pripadnici oružanih snaga BiH u subotu postavili desetak većih šatora za boravak migranata koji su u njih odbili ući.

Vezani članci Migranti, ilustracija Dvojica migranata pobjegla iz tranzitnog centra u Tovarniku, pokrenut disciplinski postupak protiv policijskog službenika Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

Ministar sigurnosti je na blatom prekrivenoj livadi gdje je ranije bilo improvizirano pa devastirano šatorsko naselje najavio da će od Predsjedništva BiH biti zatraženo dodatno angažiranje vojske kako bi se što prije osigurala potrebna infrastruktura za opremanje stalnog kampa u selu Lipa.

Delegacija EU: stanje potpuno neprihvatljivo

U tome se očekuje i pomoć međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH. U subotu je šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler takvo stanje nazvao "potpuno neprihvatljivim".

"Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi", rekao je Sattler u subotu. Podsjetio je da je "BiH potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU.”

Cikotić je u nedjelju rekao da samo jedan narod, Bošnjaci u dvije županije, Sarajevskoj i Unsko-sanskoj, snose teret migrantske krize i to je nedopustivo. "To je u budućnosti neodrživo", kazao je.

Migrante se ubuduće mora ravnomjerno rasporediti po različitim dijelovima zemlje, smatra ministar. Građanima Bihaća Cikotić je poručio da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani te se migrante sada neće na silu privremeno smještati u kamp "Bira".

Migranti već treći dan štrajkaju glađu

Predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je da je krajnje vrijeme da se BiH kao država uključi u rješavanje migrantske krize te da prestane sve prebacivati na niže razine vlasti.

"Hrvatska je primjer kako treba reagirati u kriznim situacijama što se pokazalo nakon potresa", kazao je Ružnić. Dok je Cikotić obilazio područje Lipe s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem i načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga BiH generalom Senadom Mašovićem migranti su prosvjedovali.

Migranti već treći dan štrajkaju glađu tražeći da im se osigura humaniji tretman. "Želimo pomoć iz EU", "Nismo životinje nego ljudi" samo su neke od poruka koje su ispisali na transparentima koje su nosili dok su ministri obilazili Lipu.