Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Michel Suleiman izabran za libanonskog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik libanonske vojske, general Michel Suleiman izabran je u nedjelju u parlamentu za predsjednika Libanona, na dužnost koja je bila upražnjena punih šest mjeseci.

Odmah po završetku glasanja Suleiman je položio predsjedničku prisegu, uz izravan televizijski prijenos.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Izbor novog predsjednika, smatraju promatrači, trebao bi biti prva faza dovođenja zemlje u normalno stanje, nakon 18-mjesečne političke krize i nasilja, koje je ozbiljno prijetilo izbijanjem građanskog rata.

Suleiman je dobio 118 od 127 glasova parlamentarnih zastupnika. "Proglašavam generala Michela Suleimana predsjednikom države", priopćio je predsjednik parlamenta Nabih Berri nakon glasanja.

Dvije suprostavljene struje u libanonskom parlamentu, prozapadna i prosirijska, već su se odavno dogovorile oko Suleimana kao kandidata za novog predsjednika, ali je njegov izbor bio odgađan 19 puta zbog neslaganja vlade i prosirijske oporbe oko izgleda buduće vlade nacionalnog jedinstva.

Prema sporazumu što su ga prije nekoliko dana dvije strane postigle u Kataru, sirijska je oporba dobila pravo veta na odluke vlade nacionalnog jedinstva, a zauzvrat je pristala na to da se prvo izabere predsjednik države, a tek onda sastavlja vlada.

Pred generalom Suleimanom, vojnim zapovjednikom od 1998., teška je zadaća pokušaja izmirenja dvaju duboko podijeljenih strana - antisirijski orijentirane većine, koju podupiru zapadnjaci i Saudijska Arabija te oporbe koju predvodi šijitski Hezbollah, saveznik Irana i Sirije.

Prema ustavu države Libanon, koja je podijeljena između islamskih sunita i šijita te kršćana, dužnost predsjednika rezervirana je za pripadnika zajednice maronitskih kršćana. Premijer dolazi iz redova sunitskih, a predsjednik parlamenta šijitskih muslimana.

Suleiman je imenovan vojnim zapovjednikom 1998. godine, u vrijeme kada je Damask kontrolirao Libanon i ima dobre veze sa Sirijom. No, unatoč tome uspio je vojsku očuvati neutralnom tijekom međulibanonskog nasilja koje je zadnje tri godine zahvaćalo zemlju. Njegov prethodnik na dužnosti šefa države Emile Lahoud, kojem je mandat istekao u studenome prošle godine, bio je znatno više prosirijski orijentiran.

General Suleiman diplomirao je na Vojnoj akademiji 1970. godine, a stekao je i diplomu iz političkih znanosti na sveučilištu u Libanonu. Zapovijedao je 11. pješadijskom brigadom od 1993. do 1996., u razdoblju kada je Libanon pretrpio dva velika izraelska napada. Suleiman je veliku popularnost stekao lani vojnom pobjedom nad islamističkom gerilom u palestinskom izbjegličkom logoru Nahr al-Bared. U tim borbama poginulo je više od 420 ljudi, među njima 169 vojnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene