Kraljica Elizabeta (Foto: AFP)
Kraljica Elizabeta (Foto: AFP) Foto: Afp

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II. tijekom njezina posjeta Novom Zelandu 1981. policija je zataškala, pokazuju dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.


Tijekom kraljevske parade u gradu Dunedinu 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini zahoda i ispalio hitac prema kraljici Elizabeti II. kada je izašla iz svog Rolls Roycea.

Vezani članci Britanska kraljica Elizabeta II. (Foto: Dnevnik.hr) Kraljica Elizabeta morala na operaciju: Tek sada otkriven razlog njezina odlaska u bolnicu Slika nije dostupna Teške optužbe: Britanska kraljica "sakrila" 10 milijuna funti u poreznim oazama?

Metak je prošao pored njezine glave, izvijestio je u četvrtak novozelandski portal Stuff.

Iako je Lewis uhićen, nikada nije optužen, a domaćim i stranim novinarima koji su čuli hitac rečeno je da je u blizini pao znak.

Novozelandska sigurnosna obavještajna služba (NZSIS) objavila je dosad tajne informacije nakon što je Stuff u siječnju izvijestio o neuspjelom atentatu.

Prema pisanju lista, dokument NZSIS-a pokazuje de je Lewis bio optužen za oružanu pljačku i provalu te da ga policija nije namjeravala optužiti za izdaju.

"Lewis je isprva stvarno namjeravao izvršiti atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje niti pušku dovoljnog dometa", navodi se u kasnijem dokumentu obavještajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata.

Bivši policijski časnik Tom Lewis, koji se bavio Lewisovim slučajem, rekao je da se politika umiješala zbog bojazni da u zemlji više neće biti kraljevskih turneja zbog sigurnosnih propusta, piše Stuff. (Hina)