Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Mesić na summitu nesvrstanih u Havani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovat će u petak i subotu u Havani na XIV. summitu Pokreta nesvrstanih a tako visoka zastupljenost Hrvatske, prvi put od stjecanja neovisnosti, motivirana je obilježavanjem obljetnica i politikom jačanja suradnje sa svijetom.

Predsjednik Mesić objasnio je da ide na summit nesvrstanih u Havani kako bi otvorio nove putove suradnje sa zemljama s kojima Hrvatska do sada nije imala razvijenu suradnju, a može je imati i može imati od nje koristi.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Slika nije dostupna Državna tajna WikiLeaks: Fidel Castro 2006. za dlaku izbjegao smrt

On je podsjetio da se ove godine navršavaju važne obljetnice - 50 godina od susreta Tito-Naser-Nehru na Brijunima kada su postavljeni temelji pokreta i 45 godina od I. summita koji je održan u Beogradu.

Nakon raspada bivše države Hrvatska je promatrač u Pokretu od 1992., a dosad su ju na summitima zastupali ministri ili pomoćnici ministara.

Osnivači pokreta, jugoslavenski predsjednik Tito, egipatski Gamel Naser i Džavaharlal Nehru na Brijunima su 1956. donijeli deklaraciju o zajedničkoj politici miroljubive koegzistencije nasuprot blokovskoj podjeli svijeta.

Ovogodišnji summit u Havani, odigrava se 27 godina poslije summita nesvrstanih koji je također u glavnom gradu Kube održan 1979. godine, što je bio posljednji skup organizacije na kojem je Tito sudjelovao prije smrti 1980.

Mesićevo sudjelovanje na summitu uklapa se u njegovu politiku
otvaranja Hrvatske, politički i ekonomski prema svim zemljama
svijeta. Nesvrstani, kojih je danas 116, impoznatna su brojka u organizaciji UN-a s kojima su hrvatske tvrtke u prošlosti surađivale i rado bi tu suradnju i obnovile, smatra hrvatski predsjednik. 

Kubanska nacionalna televizija i radiopostaje u srijedu navečer ponavljale su vijest da se predsjednik Castro oporavio i da će sudjelovati u radu 14. summita nesvrstanih, koji se do sutra održava u Havani. Kako bi tu vijest učinili što vjerodostojnijom, prikazana je nova snimka Castra na TV-u Na Kubi će, kako se očekuje, biti predstavnici i drugih zemalja
proizašlih iz bivše Jugoslavije bilo u statusu promatrača (BiH te
Srbija) bilo u statusu gosta, ali nijedna kao članica pokreta.

Mesić je tijekom svojih mandata opetovao da uz prioritete
euroatlantskog povezivanja Zagreb treba težiti suradnji s cijelim
svijetom i ta će dimenzija naći mjesta u njegovu izlaganju i
bilateralnim susretima, kojih se očekuje nekoliko, prema izvoru iz Ureda predsjednika.

Obzirom da Hrvatska lobira za poziciju nestalne članice u Vijeću
sigurnosti UN-a (od 2007. do 2009.) očekuje se da će u bilateralnim susretima predsjednik nastojati osigurati potporu sugovornika.

Jednotjedni skup bit će posvećen globalnim temama: terorizmu,
razoružanju, međunarodnom dijalogu sjever-jug, kriznim žarištima i temama razvoja, socijalnoj politici i ljudskim pravima (voda, energetika, nepismenost, krijumčarenje ljudi, droga i korupcija).

Summit je u svijetu već privukao veću pozornost s aspekta nedavne operacije domaćina skupa 80-godišnjeg predsjednika Fidela Castra koji je sredinom ljeta, zbog bolesti, komunističku državu privremeno povjerio mlađemu bratu Raulu no organizatori su najavili njegovo svečano obraćanje sudionicima.

Nakon Kube, hrvatski predsjednik otputovat će u SAD na zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene