Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić lobira za ulazak Hrvatske u VS UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji ovoga tjedna sudjeluje u radu 62. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, na marginama skupa održava i niz bilateralnih sastanaka na kojima, među ostalim, nastoji ojačati podršku kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008./09.

Opća skupština birat će nove nestalne članice Vijeća sigurnosti 16. listopada, pa tri tjedna uoči tih izbora sve zemlje kandidati veliki državnički skup u New Yorku koriste za pridobivanje što većeg broja glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska u VS 'Terorizam postao dio naše svakodnevice' Slika nije dostupna Počeo izbor nestalnih članica Vijeća sigurnosti, u 'bubnju' i Hrvatska

'Moj boravak ovdje ispunjen je i tom zadaćom lobiranja za ulazak Hrvatske kao nestalne članice u Vijeće sigurnosti. Imamo dosta dobar odaziv. Ali znate, glasa se tajno i vidjet ćemo što će od toga biti', kazao je predsjednik Mesić.

Hrvatski predsjednik jučer se sastao s čelnikom Arapske lige, Amrom Musom, za kojega je kazao da je 'veliki prijatelj Hrvatske', te da i od njega očekuje doprinos u lobiranju.

Mesić se susreo i s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim je, uz ostalo, razgovarao i o rješavanju konačnog statusa Kosova. Unatoč pitanjima novinara, izbjegao je ulaziti u pojedinosti tog razgovora. 

Hrvatski predsjednik sastao i s predsjednikom Nigerije Umaruom Musom Yar'Aduaom, koji je prihvatio njegov poziv da posjeti Hrvatsku.

'Vrijeme je da se hrvatske tvrtke vrate u Nigeriju, ogromnu zemlju s velikim potencijalom. Razgovarali smo i o korištenju hrvatskih luka za ulaz nigerijske robe na europsko tržište', rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić je kazao kako će se 'vjerojatno u utorak' sastati i s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Na traženje da komentira kontroverzni govor iranskog predsjednika na Sveučilištu Columbia, Mesić je kazao samo kako očekuje da će njegovo današnje obraćanje Općoj skupštini UN-a, vjerojatno biti blažeg tona.

Predsjednik Mesić jučer je održao govor na Global leadership
summitu u New Yorku, forumu državnika, javnih djelatnika, NGO-a koji se u organizaciji Ureda za partnerstvo UN-a i Zaklade Louise Blouin održava u New Yorku.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u New Yorku će na marginama zasjedanja Opće skupštine imati niz bilateralnih susreta i istupa na multilateralnim forumima, što također ide u prilog jačanju izgleda hrvatske kandidature.

U sastavu hrvatskog izaslanstva u New Yorku je i Ivan Šimonović, bivši izaslanik RH pri UN-u i svojedobno predsjednik ECOSOC-a, Gospodarskog i socijalnog vijeća UN-a, koji svojim iskustvom i kontaktima pridonosi jačanju podrške kandidaturi Hrvatske za VS UN.

Na pitanje o trenutačnim izgledima Hrvatske, odgovorio je da
'Hrvatska ima izgleda, ali treba do zadnjeg trenutka optrčati sve potrebne krugove, jer se često izbori lome tek u posljednjoj fazi'.

Za Češku Republiku, glavnog regionalnog konkurenta Hrvatskoj za izbor u VS UN, ocijenio je kako 'danas stoji lošije nego jučer' dijelom i zbog disonantnog govora češkog predsjednika Vaclava Klausa na skupu UN-a o klimi, koji je jedini od govornika relativizirao opasnost od klimatskih promjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene