Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjerno zatrpan

Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide

El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock)
El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Arheolozi u Meksiku će ovog tjedan početi s iskopavanjem nedavno otkrivenog tajnog tunela ispod piramide u Chicken Itzi. Smatraju kako bi to mogao biti ulaz u podzemni svijet Maja.

Podzemni svijet je Majama bio jako važan. Tamo su prinosili ljudske žrtve, bacajući tijela u dubinu u nadi da će osvojiti naklonost boga kiše, Čaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Arheolozi oduševljeni Najveća podvodna špilja na svijetu otkriva tajne izumrle civilizacije: "Našli smo brojne dokaze..."

"Za Maje, cenote (vrtače) su bile ulaz u podzemlje", rekao je Giullermo de Anda, podvodni arheolog koji vodi ekipu okupljenu oko projekta "Veliki Majanski vodonosnik".

"Maje su smatrale da svemir ima tri osnovna sloja - nebo, zemlju i podzemlje", pojasnio je De Anda. "Podzemni svijet je bio vrlo važan. Smatrao se porijeklom života, a ako Maje nisu održavale dobru ravnotežu između tog sloja svemira i svojeg zemaljskog sloja, to je moglo značiti sušu, glad ili bolest. Morali su održati mir sa svojim božanstvima u podzemlju pa su im nekad nudili žrtve".

Prije nego su Španjolci stigli u Meksiko u 16. stoljeću narodi Maja su bili jedna od najvećih svjetskih civilizacija, a danas ruševni grad Chicken Itza u državi Jukatan jedno je od njihovih najimpresivinijih postignuća. Prostirao se na više od 10 četvornih kilometara, a izgrađen je oko 5. i 6. stoljeća poslije Krista. Uglavnom je napušten u doba španjolskog osvajanja

Među ruševinama se nalazi i četverostrana piramida poznata pod imenom El Castillo - hram posvećen Kukulkanu, zmijskom božanstvu prekrivenom perjem. Kukulkan je bio jedno od najvažnijih božanstava u starom Meksiku.

Struktura El Castillo visoka je 24 metra i izgrađena je prema strogim geometrijskim načelima. Svaka strana piramide vodi do jednog od glavnih smjerova i ima 91 stepenicu. Sveukupno, zajedno sa stepenicom na vrhu, ima 365 stepenica - što odgovara broju dana u solarnoj godini.

Chicken Itza ima četiri vidljive cenote, no prije dvije godine je meksički znanstvenik Rene Chavez Segura utvrdio je da se ispod El Castilla nalazi skrivena cenota koju arheolozi nikada prije nisu vidjeli. De Andin tim, koji je prošlog mjeseca otkrio najveću poplavljenu špilju na svijetu u kojoj je skriveno blago Maja, pokušat će otkriri vodi li skriveni tunel, koji se Maje sami namjerno zatrpali, do ulaza u podzemni svijet. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene