Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Duboko u prašumi Belizea, u Srednjoj Americi, leži špilja s jezivim ostacima ljudskih kostiju, starih više od 1000 godina, za koje se vjeruje kako su pripadale žrtvama ritualnih žrtvovanja.


Ovu špilju, koja je otkrivena 1989. godine i nazvana Actun Tunichil Muknal, nije nimalo jednostavno pronaći.

Oni hrabri, koji se upute u njezino traženje, svoju avanturu započinju jednosatnom vožnjom od San Ignacia u Belizeu, nakon čega slijedi još sat vremena hodanja kroz plićak rijeke i džunglu sve do ulaza u špilju. A tu avantura tek počinje.

Naime, posjetitelji koji su ušli unutra moraju plivati i hodati kroz rijeku još najmanje kilometar 'boreći' se s ogromnim količinama pijeska, provlačeći se kroz mnogobrojne stjenovite 'prostorije'.

I onda, na samom kraju špilje nalaze se kosturi najmanje 14 ljudi, žrtava ritualnih žrtvovanja koje je izvodilo staro pleme Maya. Oni su bogovima prinosili žrtve ljudi u toj špilji i to u prostoriji koja se zove 'Katedrala'.

Vezani članci Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kako spasiti 12-ero djece i njihova trenera iz potopljene špilje? "Ovo će im biti najveći problem..." Slika nije dostupna 'Velika plava rupa' mogla bi riješiti misterij nestanka Maya

Fotografije unutrašnjosti ove špilje pogledajte na priloženom LINKU.

Jedan od najpoznatijih od ovih kostura je onaj 18-godišnje djevojke koja je nazvana 'kristalna djevica'. Ona leži u prostoriji, odvojena od ostalih tijela, i vjeruje se da joj je život oduzet nasilnim putem, najvjerojatnije udarcem toljagom po tijelu jer su joj smrskana dva kralješka.

Njezine kosti se nalaze na tlu u jedinstvenoj poziciji i potpuno su kalcificirane tako da imaju blistav kalcitni vanjski sloj, po čemu je i dobila ime.

Ostali kosturi pripadali su osobama koje su u trenutku žrtvovanja bile različite dobi. Među njima je bilo i dijete od samo jedne godine. Najstariji je imao 45 godina. Gotovo su svi ubijeni udarcima tupih predmeta po glavi, a nekima od njih je lubanja potpuno smrskana.

Četvero od njih bila su djeca u dobi od jedne do tri godine, a njihove kosti se nalaze po cijeloj pećini.

Stare Maye su jedna od najmisterioznijih civilizacija koja je ikad postojala. Vjerovali su kako je područje ispod pećina dom bogova koji su kontrolirali sve prirodne pojave, poput kiše i bogatijih poljoprivrednih uroda.

Također su smatrali kako bogove treba zadovoljiti, a najčišća za to su bila djeca i žene.

Za špilje se tradicionalno smatralo kako su zapravo ulaz u pakao, prepun krvi i škorpiona.

No, danas posjetitelji više ne moraju brinuti o tim starim vjerovanjima te bez ikakvog problema ulaze u šoilje i uživaju u njihovoj tajnovitosti, staroj prošlosti, a u ovom slučaju istražuju i njezinu jezovitost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook