Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZELENSKI NAJAVIO PROTUOFENZIVU

Medvedev o budućnosti Rusije: "Koji god vođa to pokuša, bit će obilježen kao izdajnik"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Foto: Afp
Dmitrij Medvedev je ustvrdio da za Rusiju neće biti povratka u europsku obitelj i da će svaki ruski vođa koji pokuša odvesti zemlju u smjeru koji pokuša promijeniti smjer države koji je zacrtan 24. veljače 2022. godine biti obilježen kao izdajnik.

"Predstavnici 'iskrene elite' predaju se slatkim snovima o tome kako će dobro naša država živjeti nakon pada 'režima' i povratka u europska njedra, kako će brzo ideologemi nepotrebnog patriotskog rata biti zaustavljeni i kako će vladati univerzalni praznik slobode", na Telegramu je napisao Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

"Ne znam koji od njih to iskreno vjeruju", dodao je te ustvrdio: "Neće biti povratka 'svijetloj' europskoj prošlosti. To nije samo zato što mi nismo voljeni. Analitičari, koji su se nakotili poput uši i raspršili po svim smjerovima masnog europskog tijela ne mogu i ne žele razumjeti jednostavnu istinu – Rusija je danas potpuno druga zemlja u odnosu na predratno doba."

Pročitajte i ovo Dmitri Medvedev, čelnik ruskog Vijeća sigurnosti "Mogu se smatrati metom" Medvedev opet prijeti: "Britanija je naš vječni. Njezin glupi dužnosnici trebali bi znati da de facto vode rat protiv Rusije"

Stoga o mirnom povratku u europsku obitelj, napisao je Medvedev, mogu maštati samo oni koji su zaboravili na smrti ruskih vojnika i civila.

"Zamislite da se SSSR raspao krajem 1940-ih i da je novo 'demokratsko izabrano' vodstvo Rusije objavilo da je rat s njemačkom bio nepravedan, da je nacistički režim nepravedno patio. Jasno je što bi se dogodilo s takvim nakazama. U svakoj je obitelj sjećanje na užasan rat i mrtve članove obitelji još bilo svježe. Sada je situacija slična, bez obzira na različitu razinu involviranosti stanovništva u rat", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "Maloumni čelnici" Medvedev snažno zaprijetio: "Na ovo ćemo morati oštro odgovoriti svim mogućim sredstvima"

"Stoga će bilo kakav politički vođa koji pokuša promijeniti smjer razvoja države koji je zacrtan 24. veljače 2022. godine biti obilježen kao izdajnik, kao osoba koja je iznevjerila sjećanje na naše građane koji su položili živote u ovom ratu", dodao je.

Ukrajina spremna na protuofenzivu

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u subotu.

"Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti", rekao je Zelenski za Wall Street Journal. "Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo."

Pročitajte i ovo Satelitske snimke nuklearne elektrane Zaporižja - 1 Opasno stanje Razotkrivene mračne tajne ukrajinske nuklearke koja je na korak od katastrofe! Radnike drže kao taoce, a oni poručuju : "Bit će puno gore od Fukushime i Černobila"

Kijev se nada da će protuofenziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija izvršila invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci. Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofenzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži potporu Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima. Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Pročitajte i ovo Napad na Kijev Dramatični prizori VIDEO Pogledajte kako ruski projektil pada na autocestu prepunu auta: Dva vozača do kraja života pamtit će taj trenutak

Dugo razdoblje suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi protuofenziva mogla biti neizbježna. Tijekom proteklih nekoliko tjedana Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute.

U subotu je ukrajinska vojska objavila u dnevnom izvješću da je Mariinka u regiji Doneck na istoku bila žarište borbi. Ukrajinske snage tamo su odbile svih 14 napada ruskih snaga, navelo se u izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene