Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Improvizirana proizvodnja

Nova dimenzija ratovanja dronovima: "Ako preživi duže od dva tjedna, smatramo ga veteranom"

Aktualno Galerija Rat dronovima, ilustracija - 3 Rat dronovima, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rat dronovima, ilustracija - 2 Rat dronovima, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rat dronovima, ilustracija - 1 Rat dronovima, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rat dronovima, ilustracija - 4 Rat dronovima, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Rat dronovima, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Ruska vlada ponovno je promijenila uvjete pod kojima je, navodno, spremna prekinuti agresiju na Ukrajinu. Novi zahtjev je da ta zemlja nikad ne uđe u Europsku uniju. Iz Kijeva su poručili da imaju samo jedan uvjet: povlačenje ruskog agresora sa svih međunarodno priznatih teritorija Ukrajine.

Dok se čeka konkretniji početak ukrajinskog protunapada, teza da je rusko-ukrajinski rat kao nijedan dosad rat dronovima posebno dolazi do izražaja.  Nedaleko od okupiranog Donecka, ukrajinski vojnici rade improvizirane dronove bombardere kojima napadaju rusku pješadiju i vozila.

"Ako dron za bacanje granata preživi dulje od dva tjedna, smatramo ga veteranom. To je veliko dostignuće. Nekad izgubimo tri do četiri letjelice na dan", rekao je ukrajinski vojnik. 

Daleko od prve crte, ukrajinska industrija bespilotnih letjelica razvija se udarničkim tempom. Dio civilnih inženjera promijenio je sektor. Ovi ljudi do prije godinu i pol bavili su se medicinskim startup-ovima, a sada su iz sigurnosnih razloga preselili pogone u Poljsku i spremaju se proizvesti 200 ratnih letjelica za ukrajinsku vojsku.

Pročitajte i ovo Krimski most Nakon pola godine Ukrajinski obavještajac priznao napad na Krimski most: "Morali smo poduzeti odgovarajuće mjere"

"Poprilično smo se integrirali ovdje. Surađujemo i s razvojnim timovima diljem Europe, Sjedinjenih Država, a također i iz Turske", poručio je inženjer.

Osim o letjelicama bez pilota, sve više se priča i o brodovima bez posade. Ukrajinska vojska pokazuje uspješne napade, a ruska kako ih uništava.

Posljednjih se dana, nažalost, ponovno priča i o nuklearnoj dimenziji ratovanja. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko praktički je potvrdio da je već počeo proces prebacivanja ruskog nuklearnog strateškog naoružanja u njegovu zemlju.

"Trebali smo pripremiti mjesta na kojima će se držati. To smo sve napravili, tako da je prebacivanje nuklearnih bojevih glava počelo", rekao je Lukašenko. Na pitanje jesu li već u Bjelorusiji odgovorio je "možda, kad se vratim, pogledat ću."

Pročitajte i ovo Napad u Dnjipru novo raketiranje VIDEO Rusi brutalno napali dvije bolnice u Ukrajini, Zelenski objavio snimku: "To je čisti ruski teror!"

Vojno obavještajna služba Ukrajine tvrdi za to vrijeme da Rusija priprema incident na okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, curenje radioaktivnog materijala koje bi trebalo zaustaviti pripremani ukrajinski protunapad. Radi li se o vjerodostojnoj informaciji, nije moguće provjeriti. Ukrajina za ovu tvrdnju nije predočila dokaze.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 


 

 


 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene