Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maoisti u Nepalu predaju oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maoisti u Nepalu počeli su predaju oružja pod nadzorom Ujedinjenih naroda, sukladno povijesnom mirovnom ugovoru iz studenog, priopćio je čelnik nekadašnjih pobunjenika.

"UN i naši ljudi počeli su provjeru naše Narodne oslobodilačke vojske (PLA) i njezina oružja", kazao je Samthing Buddha, maoistički zapovjednik za područje Chitwan (na jugozapadu zemlje), gdje je oko podneva počeo popis oružja.

Pročitajte i ovo Ram Bahadur Bamjan Štuju ga kao božanstvo Uhićen Dječak Buda zbog silovanja djevojčice i nestanka vlastitih sljedbenika: Pokušao je i sam nestati, nije mu baš upalilo Nepalci oplakuju mrtve u potresu - 1 Neizmjerna tuga Suze djevojčice slamaju srce: Potres je uništio sve, ostala je bez roditelja i braće, sada samo čeka da njihova tijela budu kremirana

Tijekom te prve faze popisat će se i uvesti nadzor nad tisuću vojnika PLA-a i njihova oružja, od 6.500 maoističkih boraca na tom području, dodao je Buddha.

"Nije riječ o ostavljanju oružja, već o njegovu skladištenju u
kontejnere UN-a", istaknuo je dužnosnik UN-a.

Sukladno općem mirovnom ugovoru koji su 21. studenog potpisali maoisti i vlada, bivši pobunjenici neće samo predati dio oružja, već će svoje vojnike morati staviti pod nadzor UN-ovih promatrača.

Ugovor predviđa i da nepalska redovna vojska (90.000 ljudi) preda istu količinu oružja kao i maoisti.

Na političkom planu, bivši su pobunjenici u ponedjeljak ušli u novi prijelazni parlament s 83 zastupnika od 330 u parlamentu, zahvaljujući donošenju privremenog ustava.

Tako će maoisti prvi put u povijesti Nepala za nekoliko tjedana sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene