Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maoisti u Nepalu počeli su predaju oružja pod nadzorom Ujedinjenih naroda, sukladno povijesnom mirovnom ugovoru iz studenog, priopćio je čelnik nekadašnjih pobunjenika.


"UN i naši ljudi počeli su provjeru naše Narodne oslobodilačke vojske (PLA) i njezina oružja", kazao je Samthing Buddha, maoistički zapovjednik za područje Chitwan (na jugozapadu zemlje), gdje je oko podneva počeo popis oružja.

Vezani članci Stope u snijegu (Foto: Twitter/indijska vojska) Indijska vojska objavila fotografije stopa Jetija, na društvenim mrežama ih brutalno ismijali Nepal, ilustracija (Foto: AFP) U padu helikoptera u Nepalu poginulo sedam ljudi, među njima i ministar turizma

Tijekom te prve faze popisat će se i uvesti nadzor nad tisuću vojnika PLA-a i njihova oružja, od 6.500 maoističkih boraca na tom području, dodao je Buddha.

"Nije riječ o ostavljanju oružja, već o njegovu skladištenju u
kontejnere UN-a", istaknuo je dužnosnik UN-a.

Sukladno općem mirovnom ugovoru koji su 21. studenog potpisali maoisti i vlada, bivši pobunjenici neće samo predati dio oružja, već će svoje vojnike morati staviti pod nadzor UN-ovih promatrača.

Ugovor predviđa i da nepalska redovna vojska (90.000 ljudi) preda istu količinu oružja kao i maoisti.

Na političkom planu, bivši su pobunjenici u ponedjeljak ušli u novi prijelazni parlament s 83 zastupnika od 330 u parlamentu, zahvaljujući donošenju privremenog ustava.

Tako će maoisti prvi put u povijesti Nepala za nekoliko tjedana sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva.