Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smrt najpoznatijeg kritičara Kremlja

VIDEO Procurio video koji prikazuje konvoj koji je prevozio tijelo Navaljnog? "Majci ne daju da vidi sina"

Snimak kamere, konvoj
Snimak kamere, konvoj Mediazona/Screenshot
Aktualno Galerija Snimak kamere, konvoj Snimak kamere, konvoj Foto: Mediazona/Screenshot Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 4 Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 4 Foto: AFP Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 2 Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 2 Foto: AFP Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 5 Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 5 Foto: AFP +0 Prosvjedi nakon smrti Alekseja Navaljnog - 1 Galerija 1/5 >>
Majci Alekseja Navaljnog nisu dopustili da vidi tijelo svojeg sina. Jedan ruski medij piše o ponoćnoj koloni na zaleđenoj cesti. Pišu kako je kamera vjerojatno uhvatila ruske vlasti kako prevoze tijelo Navaljnog, noću i preko zaleđenog prijelaza.

Obitelji Alekseja Navaljnog i dalje nije dozvoljeno da preuzmu tijelo. Glasnogovornica Navaljnog Kira Yarmysh rekla je da je rusko istražno povjerenstvo obavijestilo majku pokojnog političara da se istraga nastavlja i da je uzrok njegove smrti još uvijek nepoznat.

"Ne kažu koliko će to trajati. Oni lažu, kupuju vrijeme za sebe i to ne skrivaju", dodala je.

Majci Alekseja Navaljnog zabranjen je ulazak u mrtvačnicu u kojoj se nalazi njegovo tijelo. Kira Jarmiš izjavila je da je Ljudmila Navaljnaja stigla u mrtvačnicu sa svojim odvjetnicima rano ujutro, ali joj nije dopušteno ući.

"Jedan od odvjetnika je doslovno izguran", napisala je na platformi X.

"Kada je osoblje upitano je li Aleksejevo tijelo tamo, nisu odgovorili."

Sada se pojavila snimka na kojoj se vide kombiji, a u jednom se navodno prevozi tijelo Navaljnog. 

Ruski nezadvisni medij Mediazona objavila je snimku kamere na kojima se vide četiri kombija u pratnji službenih vozila. Primijećena su na lokaciji blizu zatvora. Sumnjaju da je u jednom od kombija tijelo Navaljnog. Snimka je napravljena u gradu Labjtnangi, koji je najbliži zatvoru i gradu Salehardu.

Mediazona navodi kako je konvoj u to doba noći neuobičajena pojava na toj lokaciji. 

Mediazona navodi kako je lokalna hitna pomoć izvijestila da su liječnici u koloniju gdje je bio zatvoren Navaljni stigli za sedam minuta i više od pola sata pokušavali reanimaciju. Neimenovani djelatnik ambulante u Salehardu tada je rekao za Novaja Gazeta da je tijelo prebačeno u bolnicu u Labytnangiju - gradu udaljenom pola sata vožnje od sela Kharp. Tek navečer 16. veljače, prema ovom izvoru, Navaljni je doveden u mrtvačnicu Okružne kliničke bolnice Salehard.

Mediazona je pregledala snimke uživo u blizini jedinog kopnenog prijelaza između Labytnangija i Saleharda i pronašla konvoj koji je putovao ovom rutom u noći sa 16. na 17. veljače - najvjerojatnije noseći političarevo tijelo.

Kolonija u Kharpu, u kojoj je zatvoren Navaljni, i najbliži grad, Labytnangi, nalaze se na lijevoj obali rijeke Ob. Salehard, glavni grad Jamalo-Neneckog autonomnog okruga, nalazi se na desnoj obali. Ne postoji most između Labytnangija i Saleharda preko rijeke duge 1,5 milja: ljeti prometuje trajekt, a zimi je uspostavljen ledeni prijelaz.

Osim prijevoza helikopterom, ledena cesta jedina je ruta između IK-3 i mrtvačnice u Salehardu.

"Putin je čudovište i opet je ubio"

Supruga Aleksandra Litvinjenka komentirala je smrt Navaljnog. 

"Putin je čudovište", izjavila je. "Vladimir Putin je čudovište i opet je ubio", izjavila je supruga Aleksandra Litvinjenka, javlja Sky News. 

Suprug Marine Litvinjenkaje preminuo je 2006. nakon što je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijem-210. Prije nego što je pobjegao iz Rusije i dobio britansko državljanstvo, Litvinjenko je optužio Putina za korupciju i okrivio ga za niz bombaških napada.

Ruski sudovi izrekli su na desetke presuda ljudima koji su prosvjedovali diljem zemlje u znak podrške Alekseju Navaljnom.

Osuđeni su na kratke zatvorske kazne. Samo u St. Petersburgu osuđeno je 154 ljudi, javlja The Moscow Times.

Skupine za ljudska prava i neovisni mediji izvijestili su o nekoliko sličnih kazni u drugim gradovima diljem zemlje.

Policija je tijekom vikenda uhitila stotine Rusa u desecima gradova koji su došli položiti cvijeće i zapaliti svijeće u njegovu čast na spomen obilježjima žrtvama Staljinove represije.

Antikremaljske demonstracije ili javne manifestacije protivljenja režimu zapravo su nezakonite u Rusiji.

Tijelo puno modrica?

Tijelo Alekseja Navaljnog u bolnici je u sjevernosibirskom gradu Salehardu koji se nalazi u Arktičkom krugu, objavile su u nedjelju nezavisne novine na ruskom Novaja Gazeta Europa.

Do subote još nije bila obavljena obdukcija tijela, izvijestile su protuvladine novine koje se trenutačno tiskaju u Latviji.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni i dalje puno nejasnoća Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog: "Puno je modrica. Još nitko nije obavio obdukciju"

Neočekivana smrt Navaljnog u dobi od 47 godina u sibirskoj kaznenoj koloniji prije dva dana izazvala je gnjev međunarodne zajednice.

Novaja Gazeta piše da je anonimni bolničar u hitnoj službi i osoba koja je prenijela informacije listu, kazala da je tijelo puno modrica.

Kazao je i da modrice ili ozljede mogu nastati kao posljedica toga da je Navaljnog, nakon što je dobio konvulzije pridržalo osoblje kaznene kolonije, dok je podljev na prsima dokaz pokušaja reanimacije.

Pročitajte i ovo Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara

Rodbina Alekseja Navaljnog još ne može preuzeti tijelo pokojnika. Kaznena kolonija nalazi se 50-ak kilometara sjeverno od Saleharda.

Po informacijama ruskih vlasti Navaljni se srušio dok je vježbao, a pokušaji da ga se oživi bili su bezuspješni.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene