Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Mađara sudjelovalo je na prosvjedu podrške premijeru Viktoru Orbanu.


Orbanova vlada je pod pritiskom Europske unije da Mađarska promijeni zakone koji su blokirali pregovore o međunarodnom kreditu. Prosvjednici su marširali centrom Budimpešte do parlamenta.

Vezani članci Prosvjedi u Mađarskoj Susjedi zabranjuju "promicanje" homoseksualnosti: Maloljetnicima zabranjeni "Prijatelji", "Harry Potter" i "Billy Eliot" Prosvjedi u Mađarskoj (Foto: AFP) - 1 Nastavljeni prosvjedi u Mađarskoj: "Ne radi se o tome tko je na kojoj strani, radi se o nezadovoljstvu cijelog društva"

>> EK pokrenula postupak protiv Mađarske

Prema izvješću mađarskog ministarstva unutarnjih poslova na prosvjedu se okupilo 400.000 ljudi, dok neki portali pišu o broju tek nešto većem od 100.000. 'Kažemo 'DA' Europi, ali ne i onome što Europa čini Mađarskoj i mađarskoj vladi', poručili su prosvjednici.

Prosvjednici su imali transparente s natpisom 'Nećemo postati kolonija'.

Podsjetimo, ovog mjeseca Europska komisija je na sastanku u Strasbourgu odlučila pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje neovisnost mađarske središnje banke i ureda za zaštitu podataka te zakona o ranijem umirovljenju sudaca i tužitelja.

Ne bude li Mađarska poštovala upozorenje Komisije, onda slijedi drugo upozorenje, a ako se ni tada ništa ne dogodi slijedi postupak pred Europskim sudom pravde.