Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog spornih zakona

EK pokrenula postupak protiv Mađarske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u utorak je na sastanku u Strasbourgu odlučila pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje neovisnost mađarske središnje banke i ureda za zaštitu podataka te zakona o ranijem umirovljenju sudaca i tužitelja.

'Odlučili smo pokrenuti postupak protiv Mađarske u tri područja, a ona se odnose na neovisnost središnje banke, dobi za umirovljenje sudaca i na neovisnost ureda za zaštitu podataka', rekao je Barroso, dodajući da je istodobno od Budimpešte zatražena šira informacija o neovisnosti pravosuđa.

'Nadamo se da će mađarske vlasti uvesti potrebne promjene kako bi se uskladili sa zakonima EU-a. Do sada to nije bio slučaj i stoga smo pokrenuli postupak. Današnjom odlukom pokazujemo našu odlučnost da osiguramo da se zakoni EU-a poštuju i da se osigura stabilno pravno okruženje u svim zemljama članicama', rekao je Barroso.

Pročitajte i ovo Ilustracija Donesena odluka Mađarskoj smanjena kazna u zamjenu za uklanjanje veta: Zamrznuto 6,35 milijardi eura Viktor Orban U igri 7,5 milijardi eura Ostaje li Mađarska zbog navodne korupcije bez EU novca? "Ima jedan ključni uvjet"

>>Mađarska usvojila više spornih zakona, EU i SAD zabrinuti

Postupak počinje službenim slanjem pisama upozorenja u kojem se od Mađarske traži da u kratkom roku promijeni zakon o središnjoj banci, statusu sudaca i tužitelja te o uredu za zaštitu podataka, za koje je Komisija ocijenila da nisu u skladu s europskom pravnom stečevinom.

>>Amnesty International traži da EU utječe na Mađarsku

Ne bude li Mađarska poštovala upozorenje Komisije, onda slijedi drugo upozorenje, a ako se ni tada ništa ne dogodi slijedi postupak pred Europskim sudom pravde.

Promjena Ustava

Krajem prošle godine mađarski je parlament donio niz ustavnih zakona, među njima i zakon o mađarskoj narodnoj banci prema kojem pomoćnike guvernera imenuje vlada, a ne kao dosad guverner. Također je donesen zakon prema kojem suci i tužitelji trebaju ići u mirovinu s navršene 62 godine, umjesto 70 kao što je bilo donedavno.

Barroso je rekao da će se sljedeći utorak, 24. siječnja, u Bruxellesu sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Orban će se u srijedu obratiti i zastupnicima Europskog parlamenta, koji su se okupili na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. Prema riječima Orbanova glasnogovornika, mađarski je premijer zatražio da mu se omogući obraćanje zastupnicima Europskog parlamenta u trenutku 'kada se međunarodna ljevica priprema na novi napad na Mađarsku'.

'Nećemo dopustiti da međunarodna ljevica napada Mađarsku lažima i neutemeljenim optužbama na jednom međunarodnom forumu. Mi ćemo braniti Mađarsku i integritet Mađara', rekao je Orbanov glasnogovornik Peter Szijjarto.

Europski parlament će u srijedu na inicijativu Zelenih, socijalista i liberala, raspravljati o spornim mađarskim zakonima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene