Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Venezuela na rubu

Maduro ukida parlament: Svi organi javne vlasti su podređeni skupštini koju je osnovao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavotvorna skupština u petak je lišila venezuelski parlament, jedinu instituciju pod kontrolom oporbe, većine njezinih ovlasti, čime socijalistički predsjednik Nicolas Maduro nastavlja preuzimati vlast u zemlji.

Iako u Venezueli vlada tolika nestašica hrane da su neki spremni provaliti u zološki vrt kako bi se prehranili, predsjednik Nicolas Maduro nastavlja voditi borbu za svoju političku sigurnost. Ovaj put je i dobio, uspio je ukinuti jedinu instituciju u kojoj je oporba imala utjecaja.

Pročitajte i ovo Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Život pod embargom Suradnik Nove TV o situaciji u Venezueli: "Kolaps i katastrofa! Ljudi kopaju po smeću, nema vode, struje, lijekova..." Venezuela (Dnevnik.hr) Kaos u Venezueli Hrvat u Caracasu za Dnevnik Nove TV: "Narod baca kamenje, vojska bombe, čuje se pucnjava mitraljeza"

Ustavotvornu skupštinu, izabranu krajem srpnja, osporava veliki dio međunarodne zajednice, no to nema mnogo učinka jer od ukidanja parlamenta, ustavotvorna skupština koju čine Madurove pristaše, sada prisvaja većinu parlamentarnih ovlasti.

Venezuleu pogađa teška politička i gospodarska kriza. Prosvjednici zahtijevaju odlazak predsjednika izabranog 2013. godine, a u prosvjedima je od 1. travnja poginulo 125 osoba.

Ustavotvorna skupština, blisko povezana s Madurom, priopćila je "da preuzima ovlasti za zakone o pitanjima koja su izravno usmjerena na očuvanje mira, sigurnosti, suvereniteta, socioekonomskog i financijskog sustava, državne imovine i jamčenje prava Venezuelaca".

Ova odluka skupštine donesena je na sastanku na koji je bilo pozvano izvršno povjerenstvo parlamenta, ali je odbilo doći.

U odluci se ističe da su "svi organi javne vlasti podređeni nacionalnoj Ustavotvornoj skupštini".

Parlament, koji je pod kontrolom oporbe, priopćio je da ne priznaje odluku provladine Ustavotvorne skupštine o preuzimanju zakonodavnih ovlasti. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene