Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nekoliko osoba ozlijeđeno

Nastavljaju se prosvjedi u Venezueli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redarstvene snage su u srijedu suzavcem rastjerale prosvjedni skup u Caracasu na kojemu je sudjelovalo nekoliko tisuća Venezuelaca koji odbijaju nacrt novog ustava socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura smatrajući da će mu on omogućiti ostanak na vlasti.

Uz pomoć interventnih oklopnih vozila, policija i nacionalna garda su suzavcem, vodenim topovima i gumenim metcima potisnule prosvjednike na autocestu na istoku prijestolnice a ispred njih je više skupina mladih, među kojima su mnogi bili maskirani, uzvraćalo kamenjem i molotovljevim koktelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Venezueli ubijeno pet ljudi ''Majka svih prosvjeda" - Kaos, suzavac i sukobi s policijom Slika nije dostupna Maduro priprema dijalog FOTO Masovni prosvjedi u Venezueli se nastavljaju

Nekoliko osoba je ozlijeđeno, među njima i dva oporbena zastupnika, izvijestio je AFP.

Ti sukobi potiču strah od novih žrtava u prosvjedima i neredima koji su izbili početkom travnja i u kojima su poginule 32 osobe, navodi se u najnovijem izvješću državnog odvjetništva.

Više od mjesec dana tisuće prosvjednika gotovo svakodnevno izlaze na ulicu tražeći prijevremene izbore i odlazak predsjednika Madura prije isteka njegova mandata u prosincu 2018.

U srijedu su prosvjedovali zbog njegova prijedloga da sazove Ustavotvornu skupštinu, što oporba smatra manevrom koji treba odgoditi izbore i omogućiti mu ostanak na vlasti.

"Nitkovi!", "Ubojice!", dovikivali su prosvjednici redarstvenicima dok je oko njih lebdio oblak suzavca a žestoki okršaji nisu prestajali u srijedu predvečer u četvrti Altamiri, na istoku prijestolnice.

Oporba desnog centra, koja od kraja 2015. ima većinu u parlamentu i socijalistička vlada međusobno se optužuju za nasilje koje je zadnjih tjedana gotovo svakodnevno.

Predsjednik Maduro "idućih tjedana" bira 500 članova Ustavotvorne skupštine koja treba izraditi novi ustav i zamijeniti onaj iz 1999.

"Sazivam građansku Ustavotvornu narodnu skupštinu s velikim sudjelovanjem naroda kako bi naš narod (...) mogao svojim glasom odlučiti o sudbini domovine", rekao je.

Premda Maduro još nije obznanio kakve će promjene unijeti u ustav, njegovi se protivnici plaše najgoreg.

"To je Madurova podvala. Budući da ne može dobiti izbore, želi uvesti kubanski izborni sustav ne bi li ostao na vlasti", ocijenio je čelnik oporbe i bivši kandidat na predsjedničkim izborima Henrique Capriles.

Oporba misli da predsjednički klan želi na ovaj način "potvrditi državni udar" pripremljen krajem ožujka kada je Vrhovni sud nakratko bio preuzeo ovlasti parlamenta a onda odustao nakon diplomatske bure. Ta je odluka bila iskra koja je potaknula prosvjede.

Neki analitičari drže da će predsjednik tako produbiti političku krizu koja sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu.

Brazil je osudio "državni udar" u Veneuzeli, a bile su kritične i Španjolska, Argentina i Sjedinjene Države.

Američki senatori, republikanci i demokrati, u srijedu su podnijeli nacrt zakona kojim se pripremaju sankcije Venezueli. Papa Franjo je ponudio pomoć u uspostavi "dijaloga", ali uz "točno određene uvjete". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene