Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštena nakon 15 mjeseci

Mađarska oslobodila talijansku aktivistkinju nakon što je ušla u Europski parlament

Ilaria Salis
Ilaria Salis Foto: Afp
Mađarska je oslobodila talijansku antifašističku aktivistkinju Ilariu Salis nakon što je ušla u Europski parlament.

Talijanska antifašistička aktivistkinja Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je ovog vikenda izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, rekao je Reutersu u petak njezin odvjetnik Gyorgy Magyar. Članovi Europskog parlamenta uživaju snažan pravni imunitet od kaznenog progona, čak i ako se optužbe odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani.

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je u Mađarskoj za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima. Policija je već skinula elektroničku narukvicu s njezinog gležnja, rekao je odvjetnik. Očekuje se da će otac Ilarie Salis stići u Budimpeštu kasnije tijekom dana kako bi je odveo natrag u Italiju, dodao je Magyar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaradio kaznu Vozio 236 kilometara na sat: Mađara snimila kamera na A1

Salis je više od godinu dana u pritvoru u Mađarskoj zbog slučaja koji je potaknuo talijanski "Savez zelenih i ljevice" da je nominira među svojim kandidatima na europskim izborima. Njezin je slučaj u veljači izazvao bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između talijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene