Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidati na čekanju

Macronovo "stop" proširenju EU-a: ''Prvo treba uskladiti zapadni Balkan s Europom''

Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP)
Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je izjavio da treba "uskladiti" zapadni Balkan s Europom, ali da se neće zalagati za proširenje ako prije toga ne dođe do promjena unutar EU-a.

"Trebamo uskladiti zapadni Balkan s Europom. Svjestan sam da postoji opasnost da se te zemlje okrenu Turskoj ili Rusiji, ali ja se neću zalagati za proširenje ako prije toga unutar Europske unije ne dođe do promjena", kazao je Macron u raspravi s eurozastupnicima nakon govora u kojem je pozvao na "dublju" integraciju Europske unije.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

Macron je ustvrdio da Europska unija, ovakva kakva trenutno jest, ne bi mogla funkcionirati s 32 države.

Upozorio je da se čini kako se u Europi vodi neka vrsta "građanskog rata", te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebice osudivši nacionalne egoizme i "neliberalizam".

"Kontekst rasprava je uistinu poseban. Imamo kontekst podjele i sumnje u Europi. Sumnje postoje u brojnim europskim državama i čini se kao da se vodi europski građanski rat. Sve veća je fascinacija s 'neliberalizmom'", kazao je francuski predsjednik i dodao da Europa "svakog dana ima sve veću odgovornost".

Ocijenio je da živimo u trenutku "velikih promjena i transformacije", od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju nivih više autoritarnih režima.

"Sve to je dovelo u pitanje osnove na kojima počiva industrijsko društvo, rađaju se strahovi, revidiramo neke velike ravnoteže i to nam nameće da ponovno osmišljavamo načela djelovanja (...) ovo je trenutak konkretne odgovornosti, koji nas razdvaja od budućih europskih izbora kada ćemo mi trebati oživljavati našu borbu za naše ideale", kazao je Macron.

Škrlec: Macronovih pet ciljeva za jačanje europskog suvereniteta

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ocijenio je da francuski predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu pokazao entuzijazam za Uniju, iako nije ponudio konkretna rješenja.

"Predsjednik Macron istaknuo je pet važnih ciljeva za jačanje europskog suvereniteta, a to su europska monetarna unija, zajednička obrana, klimatsko-energetska i digitalna suverenost te kvaliteta hrane, uzimajući u obzir njegovo dosadašnje zagovaranje ukidanja glifosata u EU. Pozvao je na ambiciozniju politiku koja će doprinijeti ciljevima Pariškog sporazuma i uvođenje poreza na CO2. Iako u svom govoru nije ponudio konkretna rješenja za probleme koji muče građane EU-a, uključujući održivu poljoprivredu i radnička prava, pokazao je entuzijazam za Uniju i spremnost da Francuska izdvaja više novaca u zajednički proračun EU-a", ocijenio je Škrlec (Zeleni/ESS) Macronov govor o budućnosti Europe.

"Europa mora biti na čelu ekološke tranzicije prema niskougljičnom društvu, počevši od zajedničkog proračuna koji će podržavati takvu tranziciju. Potrebno je izgraditi političku zajednicu koja sluša glas svojih građana. Sloboda je temelj Europske unije i slažem se kako je potrebno ojačati autoritet demokracije kroz veće uključivanje građana u proces donošenja odluka kako bismo se uspješno borili protiv nastanka autoritarnih sustava“, rekao je Škrlec, priopćio je ured zastupnika.

Radoš: Macron za europsku suverenost

"Govor predsjednika Macrona na tragu je njegovih ranijih stajališta o potrebi jačanja Europske unije. Govorio je o europskoj suverenosti, a ne o nacionalnoj suverenosti. Ostalo je nejasno kako takvu europsku suverenost postići jer Macron nije dao nikakva rješenja u tom smislu“, rekao je Jozo Radoš (GLAS/ALDE), priopćio je ured zastupnika u utorak.

Macron je govorio i o potrebi „stvaranja proračuna Europske unije iz tzv. vlastitih sredstava, a ne iz doprinosa država članica“, dodaje Radoš.

"Time bi se povećala autonomija, a možda i snaga zajedničkog proračuna Unije“, istaknuo je zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu.

Značajan je i dio obraćanja u kojem je Macron govorio o potrebi borbe za demokraciju, smatra Radoš.

"To je dobra poruka i za nas u Hrvatskoj. Jer demokracija nikada nije osvojena. Neprekidno se moramo boriti da nam demokratski procesi i država u cjelini bude bolja“, naglasio je Radoš.

Najaktualnija poruka Macrona je ona o potrebi konzultacija s građanima, ocijenio je Radoš.

"Macron ističe važnost komunikacije s građanima kako bi građani razumjeli što su ciljevi koje si Unija postavlja i kako oni sami mogu sudjelovati u ispunjavanju tih ciljeva. To je širi projekt koji će Macron nastojati realizirati u pripremama za europske izbore iduće godine. Vidim to kao kampanju jer su i dosad političari svoje programe nastojali provjeriti u komunikaciji odnosno u konzultacijama s građanima“, zaključio je Radoš stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene