Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zračnih napada

Macron tvrdi da je uvjerio Trumpa da ne povlači američke snage iz Sirije, SAD nameće nove sankcije Rusiji

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da je uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa, koji je želio povući američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži. S druge strane, Sjedinjene Države planiraju uvest nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, kazala je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, kako je rekao, uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa da se ne povlači iz Sirije. "Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nakon spornih izjava Kremlj je bijesan, Putinovi saveznici zaprijetili Macronu: "Čeka vas sudbina Napoleona" Vladimir Putin odgovor Macronu Nova prijetnja iz Kremlja: "Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, izravni je sukob neizbježan"

Četrdeset i osam sati nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji. Naglasio je i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje. Braneći akciju, kazao je: "Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost".

Akcija Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je "uspjeh na vojnom planu", rekao je Macron u televizijskom intervjuu. Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji djelovala "međunarodna zajednica".

Emmanuel Macron (Foto: AFP) Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

"Imamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale", rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bašara al Asada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Siriji koje bi uključilo sve sudionike.U intervjuu televizijskim postajama BFMTV i RMC i portalu Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje "razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom". 

SAD će uvesti nove sankcije Rusiji zbog Sirije

Sjedinjene Države uvest će nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, kazala je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

Nove sankcije bit će "izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Asadom i korištenjem kemijskog oružja", kazala je za CBS.Odluku će u ponedjeljak objaviti američki ministar financija Steven Mnuchin. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene