Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da je uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa, koji je želio povući američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži. S druge strane, Sjedinjene Države planiraju uvest nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, kazala je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley


U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, kako je rekao, uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa da se ne povlači iz Sirije. "Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Nakon Macrona oglasila se Bijela kuća: "Misija se nije promijenila, Trump je bio jasan" Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Cvrtila za Specijal Nove TV: "Teško da ovo može dovesti do sukoba SAD-a s Rusijom"

Četrdeset i osam sati nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji. Naglasio je i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje. Braneći akciju, kazao je: "Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost".

Akcija Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je "uspjeh na vojnom planu", rekao je Macron u televizijskom intervjuu. Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji djelovala "međunarodna zajednica".

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

"Imamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale", rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bašara al Asada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Siriji koje bi uključilo sve sudionike.U intervjuu televizijskim postajama BFMTV i RMC i portalu Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje "razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom". 

SAD će uvesti nove sankcije Rusiji zbog Sirije

Sjedinjene Države uvest će nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, kazala je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

Nove sankcije bit će "izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Asadom i korištenjem kemijskog oružja", kazala je za CBS.Odluku će u ponedjeljak objaviti američki ministar financija Steven Mnuchin. (Hina)