Obavijesti Pretražite Navigacija
Odlučuju o svakodnevici

Što i kako rade hrvatski europarlamentarci?

Europski parlament (Dnevnik.hr)
Europski parlament (Dnevnik.hr)
1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Što i kako rade hrvatski europarlamentarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što i kako rade hrvatski europarlamentarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Europski parlament (Dnevnik.hr) Galerija
Odluke koje donosi Europski parlament utječu na naše živote u značajnoj mjeri. Među 751 zastupnikom nalazi se i 11 njih iz Hrvatske. Novinarka Katarina Alvir razgovara je s njima i saznala što točno rade i na koji način surađuju iako dolaze iz različitih stranaka.

Kakvu ćemo hranu jesti, kakav zrak disati, kako ćemo živjeti, velikim dijelom određuje 751 zastupnik u Europskom parlamentu. Svaki njihov glas utječe na svakodnevni život više od 500 milijuna ljudi, među kojima su i hrvatski građani. Mnoge uredbe koje europarlamentarci donesu čine se nerazumljive i duge, dok neke teme ostanu ispod radara, a najviše se govori o onima bliskim velikom broju ljudi.

Pročitajte i ovo Sabor - 5 Jutro u Saboru Tko liječi osobne frustracije, tko je podla kukavica, gdje je dno dna i što predstavlja udar na demokraciju? Mislav Kolakušić, Dubravka Šuica, Valter Flego, i Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Njih 11 Hrvatski eurozastupnici pakiraju kovčege i odlaze u Bruxelles: ''Hrvatska se iz Hrvatske više spasiti ne može''

"Budući da mi se jako puno ljudi javlja osjećam se ponekad da radim u nekom potrošačkom centru. Rekla bih da ono što radim ovdje je poprilično vidljivo i da ljude zanima", govori Biljana Borzan, SDP (Progresivni savez socijalista i demokrata).

A i većinu zastupnika više zanima jedno određeno područje.

"Kada znate kako ribari žive jer ipak živim na otoku Korčuli, onda naravno nije vam teško to raditi", govori Ruža Tomašić, Hrvatska konzervativna stranka (Europski konzervativci i reformisti).

Zastupnici, pa tako i hrvatski dolaze iz različitih stranaka, pa samim time pripadaju i različitim političkim grupacijama. Ne slažu se uvijek i oko svega.

"Ovisi od teme do teme. Dakle, vidimo i u medijima da postoje različiti prijepori tko je uložio prvi amandman ili nije ali recimo ključni dijelovi nacionalnih tema koji su važni za Hrvatsku se nekako uspijemo složiti", govori Davor Škrlec, nezavisni zastupnik (Zeleni/Europski slobodni savez).

A posebno kada su u pitanju nacionalni interesi.

"Toliko smo mali i toliko se često susrećemo da izmjenjujemo stajališta, posebno kada su nacionalni interesi u pitanju i nastojimo imati jednak naravno, nije to uvijek moguće ali nastojimo to raditi i imamo solidnu suradnju", govori Dubravka Šuica, HDZ (Europska pučka stranka).

Zastupnike izravno biraju građani, a često zaboravljaju kako imaju pravo podnijeti zahtjev, pritužbu ili primjedbu o bilo kojoj sferi života u Europskoj uniji. Hrvatski građani to mogu učiniti i obraćanjem hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, jer oni su tamo zbog njih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene