Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele snage UN-a u zemlji

Libijski pobunjenici dali ultimatum: Sirta se mora predati, ili ćemo je osvojiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gadafi je prošlog tjedna viđen kako u konvoju napušta Tripoli.

Jedan od vojnika ubijenog Khamisa Gadafija medijima je prepričao kako je Gadafi neprimjetno pobjegao iz Tripolija. Odjeven u običnu zelenu majicu i hlače, sjeo je na stražnje sjedalo crnog Hyundaija i provezao se samo nekoliko metara od poprišta borbi u južnom dijelu Tripolija, prenosi Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na Gadafijeva uporišta Libija: Britanci zrakoplovima napali zapovjedne centre Slika nije dostupna Rodno mjesto Gadafija Libijski pobunjenici ušli u Sirt, naišli na žestok otpor i povukli se

Automobil u kojem se vozio gotovo da se i ne razlikuje od onog kojeg voze taksisti u Tripoliju. Spomenuti vojnik, 17-godišnji Abdusalam Taher Ali, kojeg su zarobili pobunjenici, rekao je i kako se Gadafi sastao sa sinom Khamisom, samo par sati prije nego li je Khamis poginuo u zračnom napadu NATO-a.

Sastanku je nazočila i Gadafijeva kći Aisha, koja je bila u visokom stupnju trudnoće i koja rodila samo nekoliko sati nakon bijega u Alžir, ispričao je vojnik. gadafi i Aisha nakon sastanka su presjeli u dva terenca i u konvoju od 25 vozila napustili Tripoli prema jugu, navodno prema Sabhi.

Pobunjenici ne žele UN

Libijska prijelazna vlast odbacuje ideju rapoređivanja bilo kakvih međunarodnih vojnih snaga ili promatrača, izjavio je u posebni UN-ov izaslanik za Libiju.

'Ne očekujemo da će libijska prijelazna vlast zatražiti vojne promatrače', rekao je Ian Martin novinarima nakon zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. 'Posve je jasno da Libijci žele izbjeći bilo kakvo raspoređivanje snaga UN-a ili drugih', dodao je.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil jučer je rekao da Libija ne treba vanjsku pomoć da bi održala sigurnost u zemlji. Martin je, ipak, procijenio da bi vijeće moglo zatražiti pomoć u uspostavi policijskih snaga.

Ultimatum

Libijski pobunjenici dali su ultimatum građanima Sirte, rodnog mjesta Moamera Gadafija. Ako se ne predaju do subote, pobunjenici će punom vojnom silom napasti taj grad, poručili su, a prenosi BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene