Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro došli u 21. stoljeće

Kraj "krvavih dijamanata"? Odsad se mogu napraviti i u mikrovalnoj pećnici

Znanstvenici sada dijamante mogu napraviti u mikrovalnoj pećnici (Screenshot YouTubea)
Znanstvenici sada dijamante mogu napraviti u mikrovalnoj pećnici (Screenshot YouTubea)
Sjećate li se stare izreke da pritisak čini dijamante? Pa, to je još uvijek istina ako govorimo o prirodnim dijamantima koji su iskopani iz rudnika, ali dobro došli u 21. stoljeće gdje postoji više od jednog načina.

Dijamanti se formiraju od 130 do 500 kilometara ispod Zemljine površine, gdje je temperatura oko 900 °C, a pritisak nevjerojatno visok. Uslijed zajedničkog djelovanja visoke temperature i razornog pritiska atomi ugljika se kristaliziraju u masu tvrdog dijamanta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledali Walking Dead Zatukao prijatelja jer je mislio da se pretvara u - zombija! Slika nije dostupna Proračunata igra Znate li zašto su dijamanti zapravo tako skupi?

Dijamanti uzgojeni u laboratoriju (sintetički dijamanti) rade se već neke vrijeme, a prema izvještajima, znanstvenici su razvili novu metodu kako ih stvoriti s pomoću mikrovalova.

Kako piše Business Insider, jedan od četiri dijamanta koji se trenutno nalaze u prodaji, vjerojatno je "krvavi dijamant" o kojem je Kanye West repao 2005. i zbog kojeg je Leonardo DiCaprio riskirao život u filmu iz 2006. godine.

Etika i potražnja doveli su do rastuće industrije sintetičkih proizvedenih dijamanata koji imaju istu fizičku strukturu i kemijski sastav kao i pravi

Pa kako to radi? Ovo je skraćena verzija procesa. 

Tijekom posljednjih nekoliko godina znanstvenici su usavršili metodu koja koristi sjeme ugljika (sićušni fragmenti dijamanta) postavljeno u posebne mikrovalne pećnice koje se zovu staklenici s teškim ugljikovim plinovima. Smjesa se zagrijava do visoke temperature kako bi se dobila kugla plazme. Unutar te kugle atomi ugljika kristaliziraju se na sjemenu ugljika i izrastu u dijamant koji se može izrezati i polirati. 

Proces traje od 10 do 12 tjedana i mašinerija je skupa, no proizvod ne dolazi iz konfliktnih područja i jednako je dobar kao i prirodan, a cijena mu je i do 50 posto niža.

"Stvaramo novu industriju", izjavio je za Bloomberg izvršni direktor IIA Technologies Vishal Mehta. "Među potrošačima danas se širi ideja o ekološki prihvatljivom dijamantu od kojeg se ne financiraju svjetski sukobi."

 

 

 

 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene