Obavijesti Video Pretražite Navigacija
29. po veličini

Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska iznimno velikog dijamanta na istoku zemlje, priopćile su u subotu vlasti.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je tvrtka za istraživanje ruda Meya, registrirana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Pročitajte i ovo Žuti dijamant (Foto: DD Mines) Ima 544 karata U kanadskom rudniku iskopali najveći sjevernoamerički dijamant - velik kao jaje Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Tražili ga godinama Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio

Tvrtka je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.

Trustco u priopćenju tvrdi da je "po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant", ali o njegovoj vrijednosti može se "samo nagađati" prije nego ga ispitaju stručnjaci.

"Vlada je tvrtki odobrila izvoz dijamanta, po zakonu o pravu istraživačkih tvrtka", rekao je, dodajući da će se prodati na međunarodnoj dražbi uz minimalnu cijenu kako bi Sijera Leone imao najveću korist od prodaje.

Vlada Sijera Leonea priopćila je u listopadu da će se 709-karatni dijamant pronađen u ožujku prodati 4. prosinca na dražbi u New Yorku.

Zadnjih godina dijamanti su od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala.

Uz dijamante se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu. Takvi dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih skupina koje se u navedenim državama bore protiv službene, međunarodno priznate vlade, zovu se "krvavi dijamanti". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene