Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ponovo je danas pozvao Europsku uniju da odustane od "protupravnog slanja svoje misije" na Kosovo i ne narušava teritorijalnu cjelovitost Srbije.


"Polazeći upravo od poštivanja i snažnog inzistiranja na europskim vrijednostima, Srbija zahtijeva od EU da ne narušava teritorijalnu cjelovitost zemlje i da jasno odustane od protupravnog slanja svoje misije", navodi se u Koštuničinoj izjavi dostavljenoj medijima u subotu, u kojoj se dodaje da se EU, u sa Srbijom parafiranom Sporazumu
o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), obvezala da će poštivati
Povelju Ujedinjenih naroda, Rezoluciju 1244 o Kosovu i Završni helsinški akt, dokumente koji "izričito jamče suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Pucnjava na Kosovu Pucnjava na Kosovu: Muškarac pobjegao iz policijske postaje, policijac ga ranio u rame

Prema Koštunici, EU bi odlukom o slanju svoje misije na Kosovo prekršila sve te međunarodne dokumente i sam (parafirani) sporazum sa Srbijom.

"Sigurno je da 28. siječnja može biti ili potpisan sporazum sa
Srbijom, ili će EU donijeti odluku da svojom misijom raskomada Srbiju. Jedno i drugo ne idu zajedno, i na EU je da napravi izbor", poručio je Koštunica, koji je sličnu izjavu već proslijedio javnosti prije nekoliko dana.

Suprotno premijeru Koštunici, predsjednik Srbije Boris Tadić u svojoj kampanji za predsjedničke izbore 20. siječnja, kao i potpredsjednik Vlade Božidar Đelić koji je u ime Vlade Srbije parafirao SSP, stalno naglašavaju da je neophodno da Srbija potpiše SSP s EU i da nastavi s europskim integracijama.

Hoće li će i kada EU potpisati SSP ovisi u prvom redu o ocjeni
surađuje li Srbija u potpunosti s Haškim sudom, koji od nje traži izručenje još trojice odbjeglih haških optuženika, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.