Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haag

Kosovo: Zabrinutost odlukom o ponovnom postupku Haradinaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Žalbenog vijeća haškog tribunala o ponovljenom suđenju, po nekoliko točaka optužnice, bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova i čelniku vodeće oporbene Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju te o njegovu zadržavanju u pritvoru u Haagu izazvala je na Kosovu iznenađenje i zabrinutost.

Nekadašnji zapovjednik bivše OVK bit će, po odluci suda, zadržan u pritvoru sve do ponovnog sudskog procesa protiv njega i dvojice njegovih suboraca, također optuženih za zločine na Kosovu 1998. godine. Mediji u Prištini javili su kako je Haradinaj uhićen dan ranije na Kosovu, po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala, i prebačen u Haag, gdje mu je Žalbeno vijeće suda danas poništilo oslobađajuću presudu i naložilo djelomično ponavljanje suđenja.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Kosovski autobus sletio kod Slavonskog Broda podignuta optužnica DORH objavio za što terete vozača autobusa smrti: Okrenuo se prema stražnjem dijelu autobusa...

Odluku Haškog tribunala o ponovljenom suđenju u slučaju Haradinaj, dužnosnici Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji je čelnik Haradinaj, dočekali su s iznenađenjem i zabrinutošću. ‘Alijansa za budućnost Kosova je veoma zabrinuta današnjem odlukom suda. Mi snažno vjerujemo u nevinost i pravdu. Iznenađeni smo ovom odlukom imajući u vidu raniju odluku suda o njegovu oslobađanju. Tim za obranu gospodina Haradinaja će raditi na tome da se on vrati na Kosovo’, izjavio je visoki dužnosnik Alijanse

Besnik Tahiri

.

Voditelj odvjetničkog tima Ramusha Haradinaja, Michael O'Really, izjavio je da je obrana iznenađena odlukom o djelomičnom ponavljanju suđenja njegovu branjeniku. Po njegovim riječima, sada je najvažnije osigurati što brži povratak Haradinaja na Kosovo te što prije utvrditi datum obnovljenog sudskog postupka. Haški tribunal je Haradinaja u prvostupanjskom postupku 3. travnja 2008. godine proglasio nevinim po svim točkama optužnice za progone i ubojstva Srba, Roma i Albanaca 1998. godine.

Suđenje bivšem zapovjedniku OVK, optuženom za zločine na Kosovu 1998., bit će djelomično ponovljeno, nakon što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala u srijedu usvojilo žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku oslobađajuću presudu. Suđenje će biti ponovljeno po šest od 37 točaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od ožujka do rujna 1998.

Tim točkama, Haradinaju i suoptuženima Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju na teret su stavljena ubojstva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje prava i običaja ratovanja. Prvostupanjske presude izrečene su početkom travnja 2008., a optužnicom su bili obuhvaćeni zločini počinjeni na Kosovu od 1. ožujka do 30. rujna 1998. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene