Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremili sedam bombi

Nakon Bostona planirali napasti i samo srce New Yorka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema informacijama agencije Reuters, koja se poziva na dobro upućene izvore u policiji i sigurnosnom aparatu, Džohar i Tamerlan Carnajev htjeli su napasti i njujorški Times Square.

Američki istražitelji vjeruju kako su braća Džohar i Tamerlan Carnajev, osumnjičeni za napad na Bostonski maraton, planirali postaviti eksplozivne naprave i u samo središte New Yorka, na Times Square. Izvijestila je to agencija Reuters, pozivajući se na izvore u policiji i sigurnosnom aparatu, a istu je informaciju kasnije na konferenciji za novinare potvrdio i njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanijekao krivnju Bombaš na sudu obitelji SLAO POLJUPCE, žrtve nije ni pogledao! Slika nije dostupna Prijet mu smrtna kazna Džohar Carnajev u 30 točaka optužen za napad na Boston

'Sinoć su nas iz FBI-a obavijestili kako je preživjeli napadač otkrio da je New York bio sljedeći na spisku njihovih meta', rekao je Bloomberg.

To je potpuno novi moment u istrazi Carnajevih, koji su postavili dvije bombe na cilju Bostonskog maratona pri čemu je poginulo troje ljudi, a veći broj je ozlijeđen. Prema policijskim izvorima, braća su iz Bostona ukradenim automobilom krenula prema New Yorku gdje su na Times Squareu htjeli detonirati sedam improviziranih bombi. No, u tome ih je spriječila policijska potjera, koja je potrajala gotovo 24 sata i tijekom koje je stariji brat Tamerlan ubijen, a mlađi Džohar je uhvaćen u brodu, u jednom obiteljskom dvorištu.

Džohara su ozlijeđenog prebacili u bolnicu, gdje su ga i optužili za teroristički napad uz upotrebu oružja za masovno uništenje. On je, odgovarajući na pitanja istražitelja, svu krivnju pokušao svaliti na pokojnog brata.

Džohar u brodu nije bio naoružan

Inače, iako je policija tijekom potjere za Džoharom sumnjala da je on teško naoružan, ispostavilo se potpuno suprotno. U trenutku kada su policajci sasuli kišu metaka na brodić u kojem se osumnjičeni skrivao, Carnajev uopće nije imao oružje, potvrdili su vladini izvori, a prenosi Washington Post. Istovremeno FBI ne želi govoriti o tome što je potaklo pucnjavu, no neki pripadnici policiji vjeruju kako je do pucnjave došlo zbog sveopćeg kaosa koji je vladao i straha da osumnjičeni na zapuca ili da aktivira novu eksplozivnu napravu.

Nakon što je Džohar Tsarnajev uhićen istražitelji su ga 16 sati ispitivali prije no što su mu pročitali prava. Naime, u američkom pravosudnom sustavu postoji iznimka da se neprijateljskim borcima ne moraju pročitati njihova prava pri uhićenju. Ipak, nakon 16 sati ispitivanja u Džoharovu bolničku sobu stigli su sudaci javni tužitelj te mu pročitali prava. Čim mu je rečeno da 'sve što kaže se može iskoristiti protiv njega na sudu' Carnajev je zašutio, piše NYMag.

>> Rekli su mu da ga neće ubiti jer nije Amerikanac

Bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu bile su spremljene u ekspres-lonce i napunjene kugličnim ležajevima i šrapnelima. Istražitelji su stoga sigurni da su braća Carnajev 'recept' za eksplozivne naprave našli u časopisu 'Inspire'. Danas je objavljeno objavili kako su bombe detonirane pomoću jedne vrste daljinskog upravljača koji se koristi za upravljanje automobilom igračkom.

Taj online časopis na engleskom jeziku izdaje Al Qaida, a vjeruje se da je koncept časopisa osmislio Anwar al-Awlaki koji je ubijen u rujnu 2011. godine, a čija je udovica preobraćena Bjelovarka Irena Horak koja je u tim krugovima poznatija pod imenom Amina. Nakon al-Awlakijeve smrti, ona je navodno ostala raditi za časopis kao dio uredničkog kadra.

FBI je priopćio i kako je ubijeni osumnjičenik Tamerlan Carnajev unazad dvije godine slao majci poruke u kojima je pokazivao svoju spremnost da umre za islam. Unazad nekoliko godina, Tamerlan se, navodno, okrenuo radikalnom islamizmu te je u isto upleo i brata Džohara s koji je također osumnjičen za ubojstvo troje i ranjavanje 264 osoba oružjem za masovno uništenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene