Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je ubila ili utamničila 18 do 20 CIA-inih izvora od 2010. do 2012., ugrozivši američke špijunske operacije u velikom obavještajnom prodoru čije podrijetlo nije utvrđeno.


Istražitelji su podijeljeni oko toga je li postojao špijun unutar Središnje obavještajne agencije (CIA) koji je izdao izvore ili su Kinezi hakirali tajni CIA-in komunikacijski sustav, piše New York Times navodeći sadašnje i bivše američke dužnosnike.

Vezani članci Kruzer Diamond Princess U Japanu umro i četvrti putnik s kruzera, u Kini 508 novih slučajeva zaraze koronavirusom Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Kina i SAD zajedno razbile lanac krijumčara fentanila, droge 50 puta potentnije od heroina

Kinezi su ubili najmanje desetak ljudi koji su davali informacije CIA-i od 2010. do 2012., razorivši mrežu koja je stvarana godinama, navodi list. Jedan je ubijen pred vladinom zgradom u Kini, rekla su tri dužnosnika Timesu, kazavši kako je to trebala biti poruka drugima o radu za Washington.

Prodor se smatra posebno štetnim zbog velikog broja izgubljenih izvora koji je jednak onome u Sovjetskom Savezu i Rusiji koji su nestali nakon što je Moskva dobila informacije od špijuna Aldrich Amesa i Roberta Hanssena, navodi se u izvješću. Ames je djelovao kao špijun 1980-tih, a Hanssen od 1979. do 2001.

Kineske aktivnosti su počele 2010. kada je američka špijunska agencija dobivala informacije visoke kvalitete o kineskoj vladi od izvora smještenih duboko u kineskoj birokraciji, uključujući probleme s korupcijom vlade u Pekingu, rekla su Timesu četiri bivša dužnosnika.

Informacije su počele presušivati krajem te godine, a izvori su počeli nestajati početkom 2011., navodi se u izvješću. (Hina)