Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je u srijedu pjongjang na smirivanje situacije i suzdržavanje od najavljenog testiranja nuklearnog oružja, nakon što je na tu najavu burno regairao SAD, upozorivši da se radi o ozbiljnoj prijetnji svjetskom miru.


- Nadamo se i pozivamo Sjevernu Koreju da zadrži prisebnost i suzdrži se od testiranja nuklearnog oružja, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Liu Jianchao.
 
Liu je pozvao na hitne pregovore i apelirao na druge države da ne poduzimaju akcije koje će dodatno pojačati tenzije.
 
SAD, Francuska i Japan već su povećale pritisak na Pjongjang, zatraživši da se UN pod hitno pozabavi tim problemom.
 
No, Peking se zalaže za to da se problem razriješi kroz pregovore šest zemalja - obje Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD-a, što Pjongjang uporno izbjegava, tražeči da Washington deblokira sjevernokorejske bankovne račune, dok SAD odgovara da to pitanje nema nikakve veze s sa sjevernokorejskim nuklearnim programom, tj. pregovorima o njemu.  

Vezani članci Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa? Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika

Analitičari pretpostavljaju da je najnovija prijetnja Sjeverne Koreje pokušaj da se SAD prisili na ustupke Pjongjangu.