Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina poziva Sjevernu Koreju da se obuzda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je u srijedu pjongjang na smirivanje situacije i suzdržavanje od najavljenog testiranja nuklearnog oružja, nakon što je na tu najavu burno regairao SAD, upozorivši da se radi o ozbiljnoj prijetnji svjetskom miru.

- Nadamo se i pozivamo Sjevernu Koreju da zadrži prisebnost i suzdrži se od testiranja nuklearnog oružja, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Liu Jianchao.
 
Liu je pozvao na hitne pregovore i apelirao na druge države da ne poduzimaju akcije koje će dodatno pojačati tenzije.
 
SAD, Francuska i Japan već su povećale pritisak na Pjongjang, zatraživši da se UN pod hitno pozabavi tim problemom.
 
No, Peking se zalaže za to da se problem razriješi kroz pregovore šest zemalja - obje Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD-a, što Pjongjang uporno izbjegava, tražeči da Washington deblokira sjevernokorejske bankovne račune, dok SAD odgovara da to pitanje nema nikakve veze s sa sjevernokorejskim nuklearnim programom, tj. pregovorima o njemu.  

Pročitajte i ovo Početak rada drive in punkta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Velike gužve Brojke neumoljivo rastu! U Hrvatskoj više od 1400 slučajeva hripavca, među njima i 45 beba: U Zagrebu je počelo drive in testiranje Ilustracija Reagirao KOHOM Bukti epidemija: U Zagrebu se otvara drive-in za testiranje na hripavac. "Gledamo ovo u nevjerici"

Analitičari pretpostavljaju da je najnovija prijetnja Sjeverne Koreje pokušaj da se SAD prisili na ustupke Pjongjangu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene