Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno 50 osoba

KAOS U LONDONU Pod maskama Guya Fawkesa bacali dimne bombe i sukobili se s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedeset osoba uhićeno je zbog sinoćnjih nereda na ulicama Londona na Dan Guya Fawkesa.

Tisuće prosvjednika pod maskama Guya Fawkesa jučer je na ulicama Londona izazvalo potpuni kaos. Njih nekoliko stotina sukobilo se s policijom pred Buchinghamskom palačom, druga skupina anarhista rasturala je ispred kina u kojem je održana premijera filma Hunger Games.

Pročitajte i ovo Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri... Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Na brojnim drugim mjestima diljem britanske metropole bacale si se dimne bombe i crtali anarhistički grafiti.

Uhićeno je ukupno 50 osoba, a najmanje 3 policajca prevezena su u bolnicu zbog ozljeda zadobivenih u sukobima.

Jedan policijski automobil je zapaljen, a još nekoliko ih je razbijeno.

Mimohod milijuna maski: U više od 400 gradova svijeta danas ćete vidjeti ovaj prizor

5. studenog tradicionalno se u Veliko Britaniji slavi Noć Guya Fawkesa, u sjećanje na propalu urotu čija je namjera bila ubojstvo britanskog kralja, njegove obitelji i aristokracije. Protagonist te urote danas ima kultni status.

'Urota baruta', bila je neuspjela urota grupe engleskih katoličkih ekstremista i fanatika koji su htjeli ubiti tadašnjeg kralja Jakova I., njegovu obitelj, te većinu protestantske aristokracije u bombaškom napadu na zgradu parlamenta.

Cilj urotnika bio je i oteti kraljevsku djecu, koja nisu bila prisutna na sjednici parlamenta i započeti pobunu. Guy Fawkes, katolički ekstremist, stručnjak za eksplozive i neuspješni samoubojica pripremio je 800 kg baruta koje je stavio ispod 'Doma lordova'. Sudionici zavjere namjeravali su oteti i princezu Elizabetu.

Nakon uhićenja, Fawkes je priznao da je pokušao uništiti parlament te je izrazio žaljenje što nije uspio realizirati svoje namjere. Slijedilo je mučenje i suđenje na kojem su urotnici proglašeni krivima te su obješeni i raščetvoreni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene