Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Amerika poručuje: Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" - "Bili smo jasni po tome pitanju"

Rat u Ukrajini ušao je u deveti mjesec. Ukrajina je osudila tvrdnje Rusije da bi Kijev mogao upotrijebiti konvencionalni eksploziv pomiješan s radioaktivnim materijalom, tzv. "prljavu bombu". Istovremeno se čeka bitka za Herson, a Rusija je u tom gradu lokalne stanovnike organizirala u paravojne postrojbe.

 

  • Ukrajina pozvala stručnjake da provjere ruske optužbe o ukrajinskom razvijanju "prljave bombe"
  • Rusi su stanovnike Hersona u iščekivanju bitke za grad organizirali u paravojne postrojbe 
  • Ukrajina je sve uspješnija u rušenju iranskih dronova
  • Troškovi obnove Ukrajine trenutno iznose 750 milijardi dolara

Tijek događaja pratite u nastavku: 

21:48 Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" ili nuklearno oružje, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u ponedjeljak, dok je glavni tajnik NATO-a odbacio ruske tvrdnje da Ukrajina namjerava koristiti "prljavu bombu".

Upitan hoće li Washington tretirati korištenje "prljave bombe" na isti način kao i korištenje nuklearne bombe, Price je rekao "da bi postojale posljedice" za Rusiju u svakom slučaju.

"Bilo da upotrijebi 'prljavu bombu' ili nuklearnu bombu. Bili smo jasni po tome pitanju"; rekao je Price novinarima.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je da NATO saveznici odbacuju optužbu da se Ukrajina sprema upotrijebiti 'prljavu bombu' na svom teritoriju kako bi za nastalu radioaktivnu kontaminaciju optužila Rusiju.

"NATO saveznici odbacuju ruske optužbe. Rusija to ne smije upotrijebiti kao izliku za eskalaciju", rekao je Stoltenberg.

Zapadni saveznici Ukrajine odbacili su svaku sugestiju da Kijev gradi ili planira koristiti "prljavu bombu", konvencionalno oružje čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da optužbe da Moskva planira napad radioaktivnom "prljavom bombom", koje je iznio Zelenski, nisu za "ozbiljan razgovor".

Lažne optužbe

21:01 Europska unija priopćila je da podržava odluku Ukrajine da pozove stručnjake iz Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor da istraže ruske "lažne optužbe" da Kijev planira podmetnuti Rusiji korištenje nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je šef diplomacije Unije ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi u ponedjeljak.

"(Mi) pozdravljamo odluku Ukrajine da zatraži slanje stručne misije IAEA-e. Podrška EU-a Ukrajini nastavlja se nesmanjenom brzinom, uključujući i suzbijanje dezinformacija", napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Joseph Borrell u tvitu nakon razgovora s Kulebom.

Borrell je tvrdnje Moskve nazvao "najnovijim lažnim optužbama Rusije".

Rusko ministarstvo obrane reklo je da ima informacije koje pokazuju da Ukrajina planira provokaciju u vezi s detonacijom takozvane "prljave bombe" ili nuklearnog oružja male snage na vlastitom teritoriju. Ministarstvo nije pružilo nikakve dokaze za svoju tvrdnju.

Kritike Zelenskog

18:07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u ponedjeljak neutralnost koju je iskazao Izrael nakon ruske invazije na njegovu zemlju, što je, po njegovu mišljenju rezultiralo "savezništvom" između Moskve i Teherana, a manifestiralo se kroz isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

"Takav savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari donijeli ispravnu odluku u to vrijeme. A mi smo je tražili", rekao je Zelenski novinarima na konferenciji koju je organizirao izraelski list Haaretz.

On smatra da je ovo zbližavanje Moskve i Teherana omogućila "izraelska odluka o tomu da ne ometa Kremlj" godine 2014. nakon ruske aneksije Krima. Zelenski je kazao kako vjeruje da je svrha takve odluke bila očuvanje dobrih odnosa između dviju zemalja.

Ukrajinski predsjednik to je kazao nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Izraelu s neizvjesnim ishodom. Zakazani su za 1. studenoga.

Ranije u ponedjeljak izraelski ministar obrane Benny Gantz razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim te je rekao da Izrael Ukrajini neće isporučivati oružje.

To se dogodilo dva dana nakon što je Moskva upozorila Izrael da ne bi trebao Kijevu isporučivati svoje oružje.

18:05 Sjedinjene Države nemaju naznaka da je Rusija donijela bilo kakvu odluku o uporabi nuklearnog oružja, biološkog ili kemijskog oružja, rekao je američki vojni dužnosnik.

17:56 Načelnik Glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je danas s načelnikom stožera britanske obrane Tonyjem Radakinom i predsjednikom američkog Združenog stožera Markom Milleyjem, javlja Guardian.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su Radakin i njegov britanski kolega razgovarali o navodnoj ukrajinskoj izradi "prljave bombe". Radakin je tijekom poziva odbacio navode Rusije da Ukrajina planira akcije za eskalaciju sukoba, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva obrane.

Glasnogovornik Ministarstva obrane dodao je da su se šefovi vojski složili kako je bitno održati kontakt.

"Vojni čelnici složili su se oko važnosti održavanja otvorenih kanala komunikacije između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije kako bi se omogućila deeskalacija", objavili su u priopćenju.

Razgovor je uslijedio nakon jučerašnjeg razgovora ruskog ministra obrane s ruskim kolegom i nakon razgovora između ministara vanjskih poslova Francuske, UK-a i SAD-a.

Nedugo nakon toga, Radakin je vodio sličan razgovor s Milleyjem.

Pelosi o Hrvatskoj

17:40 "Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu", rekla je između ostalog predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nakon sastanka s Andrejem Plenkovićem. Što je još kazala, pročitajte >>OVDJE.

16:51 Ruski Su-34 koji je udario u stambenu zgradu prošli tjedan (17. listopada) u velikoj vatrenoj kugli ubivši 15 ljudi pokvario se nakon što su galebovi ušli u motor, rekli su istražitelji. Više pročitajte >>OVDJE.

16:15 Šef ruskih nuklearnih, kemijskih i bioloških snaga rekao je da je Moskva "spremila sve snage i sposobnosti za ispunjavanje zadataka u uvjetima radioaktivne kontaminacije", piše Max Seddon iz Financial Timesa na Twitteru. Više čitajte >>OVDJE.

16:05 Britanski obavještajci objavili su novu ratnu kartu zbivanja u Ukrajini.

Rusi će braniti Herson

15:15 Ukrajinske vojne obavještajne službe ne očekuju da će se ruske trupe povući iz okupiranog grada Hersona na jugu Ukrajine.

Naprotiv, ruska vojska priprema se za obranu grada, rekao je u ponedjeljak u Kijevu šef obavještajne službe Kirilo Budanov.

“Ruski okupatori stvaraju iluziju da napuštaju Herson, a zapravo ondje raspoređuju nove vojne jedinice”, rekao je za portal Ukrajinska pravda.

Ruske vlasti zapovjedile su da se civili evakuiraju iz Hersona, jedne od četiriju ukrajinskih regija koje je Rusija prošli mjesec anektirala, nakon što su ukrajinske snage ostvarile važne vojne uspjehe.

"Važno je da spasite svoje živote", rekao je u nedjelju u videoporuci ministar obrazovanja Sergej Kravcov.

Vlasti su za vikend rekle da je od utorka evakuirano oko 25.000 ljudi, uglavnom brodovima preko rijeke Dnipra.

14:58 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je jučer svojim kolegama sa Zapada da rat u Ukrajini ide prema "nekontroliranoj eskalaciji". Šojgu je tijekom telefonskih razgovora s britanskim, francuskim, američkim i turskim ministrima obrane o "situaciji koja se brzo pogoršava".

Rusija iščekuje bitku za Herson te je u tom gradu evakuirala civile i lokalne je stanovnike organizirala u paravojne postrojbe. Rusija je također optužila da Kijev planira iskoristiti "prljavu bombu", što ukrajinske vlasti opovrgavaju.

13:55 Ukrajina očekuje da će se njezino gospodarstvo smanjiti za 30 posto u 2022. godini, nakon što mjesecima nije mogla izvoziti svoje glavne proizvode od suncokreta. Izvoz se nastavio u malim količinama, izvjestila je Julija Sviridenko.

Ranije ovog mjeseca ukrajinsko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da su se financije smanjile za procijenjenih 30 posto u prva tri kvartala 2022. u usporedbi s 2021. Sviridenko je rekla da su ove godine i inflacija i nezaposlenost - 30 posto.

13:19 Kremlj tvrdi da "Francuska i Njemačka nisu pokazale nikakvu želju" za sudjelovanjem u posredovanju oko Ukrajine. Istovremeno, hvale ponudu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da organizira razgovore.

"Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz nisu pokazali nikakvu želju slušati rusko stajalište niti sudjelovati u posredničkim naporima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Ankara zauzima drugačije stajalište od stajališta Pariza i Berlina... i objavila je svoju spremnost nastaviti s naporima za posredovanje", dodao je.

Rumunjski ministar podnio ostavku zbog izjave o ratu

13:09 Rumunjski ministar obrane Vasile Dincu podnio je ostavku u ponedjeljak, rekavši da ne može surađivati ​​s predsjednikom države pošto je tjednima pod pritiskom nakon što je rekao da su pregovori s Rusijom jedina šansa za Ukrajinu da okonča rat.

Članica Europske unije i NATO-a, Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom i u njoj je postavljen američki obrambeni sustav, a od ove godine na njezinom je teritoriju stalno raspoređena borbena skupina Saveza.

Oko 2,65 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u Europu preko Rumunjske u osam mjeseci od početka rata. "Moja gesta (ostavka) dolazi jer je nemoguće surađivati ​​s rumunjskim predsjednikom, vrhovnim zapovjednikom vojske", rekao je Dincu u priopćenju.

"Mislim da je moje povlačenje s dužnosti nužno kako ne bih naštetio odlukama i programima koji zahtijevaju fluidne lance zapovijedanja i kako ne bih blokirao niz projekata koji su prijeko potrebni za... ministarstvo i vojsku."

Početkom listopada Dincu je rekao da su Ukrajini potrebni međunarodni saveznici za pregovore o sigurnosnim jamstvima i miru s Rusijom, što je izazvalo kritike predsjednika Klausa Iohannisa i čelnika vladajuće vladajuće koalicije. Kasnije je rekao da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta.

Iohannis je rekao da su Ukrajinci platili krvlju u ratu i da samo oni mogu odlučiti o čemu će i kada pregovarati, što je stav Rumunjske i EU.

13:04 Ukrajinski premijer Denis Šmihal jutros je govorio na njemačko-ukrajinskom poslovnom forumu. Nakon što je zahvalio Berlinu na kontinuiranoj potpori, ustvrdio je da troškovi obnove diljem Ukrajine trenutno iznose 750 milijardi dolara.

Čitavi gradovi, kao što su Mariupolj i Buča, uništeni su od početka rata krajem veljače. Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome koliko dugo će trajati sukob s Rusijom – od još nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a troškovi obnove rastu svakim novim danom rata.

12:28 Stručnjaci će posjetiti ukrajinska nuklearna postrojenja kako bi dokazali da su tvrdnje Rusije o razvijanju "prljave bombe" lažne. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da bi Ukrajina mogla koristiti "prljavu bombu".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je nuklearnog nadzornika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pošalje stručnjake u ukrajinska nuklearna postrojenja. Rekao je da je razgovarao s čelnikom IAEA-e Rafaelom Grossijem i pozvao da "hitno pošalju stručnjake u miroljubive objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju 'prljavu bombu'".

"Za razliku od Rusije, Ukrajina je uvijek bila i ostala transparentna. Nemamo što skrivati", rekao je Kuleba. Zapadni stručnjaci kažu da je Šojguova tvrdnja dio ruske kampanje dezinformiranja s ciljem obeshrabrivanja Zapada da isporučuje oružje Ukrajini.

12:09 Ujedinjeni narodi navode da je potrebno učiniti više kako bi se riješio zaostatak u izvozu žitarica u Crnom moru. Tvrde da oko Istanbula čeka više od 150 brodova, a kašnjenja mogu prouzročiti prekid opskrbnih lanaca i lučkih operacija.

Izvozni sporazum, u kojem su ljetos posredovali UN i Turska, omogućio je Ukrajini da nastavi s izvozom žitarica iz luka u Crnom moru koje su bile zatvorene zbog ruske invazije. Ukrajina navodi da je sedam brodova koji su prevozili žito isplovilo iz njenih luka u nedjelju, ali je optužila Rusiju da ih je blokirala.

Kamera pilota snimila dramatičnu snimku

10:56 Kamera na kacigi ruskog pilota zabilježila je dramatičan trenutak u kojem se on morao katapultirati iz zapaljenog aviona nekoliko trenutaka prije nego što se letjelica srušila i eksplodirala.

Pilot iskače iz mlažnjaka Su-25, a vjeruje se da je snimka nastala iznad Belgoroda u Rusiji još u lipnju. Pretpostavlja se da je borbeni avion zakačio obližnji dalekovod. Nakon oštećenja aviona buknuo je požar i avion se srušio na tlo.

10:09 Tijekom jedne od najvećih razmjena zarobljenika u ratu u Ukrajini svojoj se kući vratila Hanna, 26-godišnja Ukrajinka koja je zarobljena dok je služila u brigadi marinaca u Mariupolju. Njezinu šokantnu priču možete pročitati OVDJE.

Otpušten voditelj državne televizije Russia Today

10:04 Ruska državna televizija Russia Today otpustila je televizijskog voditelja Antona Krasovskog nakon što su njegovi komentari puni mržnje o Ukrajini izazvali zgražanje u zemlji i inozemstvu. "Izjave Antona Krasovskog su barbarske i užasne", rekla je u ponedjeljak glavna urednica RT-a Margarita Simonjan na svom kanalu na Telegramu.

Kao voditelj RT-ovog programa na ruskom jeziku, 47-godišnji Krasovski je mjesecima govorio s mržnjom o Ukrajini, a od veljače je na popisu sankcija EU-a. Skandal je izazvala izjava Krasovskog u televizijskom programu da ukrajinsku djecu, koja vjeruju da je Rusija okupirala Ukrajinu, treba baciti u rijeku i utopiti ili zatvoriti u kolibu i zapaliti.

Negirao je i pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da zabrani RT koji emitira i na engleskom jeziku.

Simonjan je rekla da je Krasovskog zahvatilo "privremeno ludilo" i da ona privremeno prekida suradnju RT-a s njim kako nitko ne bi pomislio da ona ili drugi zaposlenici RT-a dijele takva stajališta.

Krasovski, nekoć smatran liberalnim novinarom, posljednjih godina je nekoliko puta privukao pozornost zbog veličanja nasilja. Početkom listopada rekao je da slavi raketne napade na Ukrajinu. "Plešem na balkonu u spavaćici na kojoj piše 'Ruska armija'", rekao je. Krasovski je u ponedjeljak rekao da mu je žao što je prešao granicu i dodao da se ponekad "zanese". 

Milijuni u Kijevu bez struje

9:54 Milijuni stanovnika Kijeva i okolnog područja žive bez struje. Građani su već naviknuti na dolazak u hladne stanove bez grijanja u kojima ne mogu skuhati hranu, a u bojlerima nema tople vode.

Sporadični nestanci struje događaju se svaki put na drugom dijelu grada, pa se događa da u jednoj ulici jedna strana zgrada ima struje, a druga nema.

Velik dio stanova oštećen je gelerima još od početka rata, obitelj odlazi na počinak uz svijeće, nema televizora, radija, a mobiteli se pune tek kad stigne struja. Gotovo svi u džepovima imaju baterijske lampe.

Dio zgrada nabavio je generatore i postavio ih u podrume. Iako je većina stanovnika Kijeva pomirena sa sudbinom, ima i onih koji se boje zime i preživljavanja.

Sky News piše o Kseniji koja živi sa suprugom i dvoje djece. Ona je profesorica engleskog jezika. "Nemamo struje, nemamo ni plina u našoj polovici zgrade, imam malo dijete i ne mogu kuhati, ne mogu ga nahraniti, jako je loše", rekla je.

"Ne mogu raditi jer je moj posao online. Trebam struju, ali je nemam. Tako da se na kraju ovog mjeseca nadam da ću moći zaraditi novac da kupim hranu za svoju obitelj", dodala je.

Herson dobiva paravojne postrojbe

8:29 Uprava koju su postavili Rusi u ukrajinskoj regiji Hersonu rekla je u ponedjeljak da organizira neke lokalne stanovnike u paravojne postrojbe. U obavijesti na Telegramu, okupacijske vlasti rekle su da muškarci imaju "priliku" pridružiti se postrojbama teritorijalne obrane ako su vlastitom voljom odlučili ostati u Hersonu.

Međutim, muškarci u drugim okupiranim ukrajinskim regijama kao što je Donjeck prethodno su bili prisiljeni pridružiti se i boriti se s proruskim snagama u ratu s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan proglasio izvanredno stanje u okupiranim regijama, ovlastivši njihove uprave koje su postavili Rusi da pojačaju mobilizaciju. Prisiljavanje civila da služe u oružanim snagama okupacijske sile definira se kao kršenje Ženevskih konvencija o ponašanju u ratu.

Ruske vlasti zapovijedile su da se civili evakuiraju iz Hersona, jedne od četiriju ukrajinskih regija koje je Rusija prošli mjesec anektirala, iako su ukrajinske snage ostvarile značajne vojne uspjehe.

"Važno je da spasite svoje živote", rekao je ministar obrazovanja Sergej Kravcov u videoporuci u nedjelju. Vlasti su za vikend rekle da je oko 25.000 ljudi evakuirano od utorka, uglavnom brodovima preko rijeke Dnipra. 

Pročitajte i ovo Ukrajinsko pripremanje ručka POSLJEDICA RAKETIRANJA Nemaju struje pa se snalaze: Ovako izgleda pripremanje obroka u Ukrajini

8:03 Rusija se i dalje koristi iranskim dronovima protiv ciljeva diljem Ukrajine. Ukrajinski napori u rušenju bespilotnih letjelica Shahed-136 sve su uspješniji, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

"Ove bespilotne letjelice su spore, bučne i lete na malim visinama. Zbog toga je usamljenim letjelicama lako gađati konvencionalnu protuzračnu obranu. Moguće je da Rusija troši velik broj iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 kako bi uspjela probiti sve djelotvorniju ukrajinsku protuzračnu obranu. Vjerojatno ih koristi kao zamjenu za precizno oružje dugog dometa", navode u izvješću.

7:45 Ukrajina je osudila neutemeljene tvrdnje Rusije da bi Kijev mogao upotrijebiti "prljavu bombu" - konvencionalni eksploziv pomiješan s radioaktivnim materijalom. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako to znači da bi Rusija sama mogla pripremati napad ove vrste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči Međunarodne krimske platforme Šef ukrajinskog parlamenta u posjetu Hrvatskoj, Jandroković poslao znakovitu poruku: "Ako si neutralan, onda si na strani agresora"

Ukrajinski saveznici također su odbacili tvrdnje, a SAD je rekao da "odbacuje svaki izgovor za rusku eskalaciju". Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dao je opaske o prljavoj bombi u razgovoru sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom. Rekao je da je "zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljave bombe".

Reagirao je i američki državni tajnik Antony Blinken, koji navodi da se radi o lažnim optužbama Rusije.

O tome što se događalo dan ranije u Ukrajini, možete pročitati OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene