Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji uhićenja

Objavljene tajne snimke: Uhićeni ukrajinski poduzetnik preko Hrvatske htio Rusima isporučiti motore za jurišne helikoptere

Vjačeslav Boguslajev
Vjačeslav Boguslajev Foto: Profimedia
Vjačeslav Boguslajev, šef velike ukrajinske kompanije Motor Sich, jednog od najvećih svjetskih proizvođača avionskih motora sa sjedištem u Zaporižji, uhićen je u nedjelju jer ga ukrajinske vlasti sumnjiče za suradnju s Rusijom. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je detalje uhićenja i tajne telefonske razgovore zbog kojih je Boguslajev pao, a u kojima spominje i Hrvatsku.

Prema priopćenju SBU-a, uhićenje šefa Motor Sicha je "dio kriminalističke istrage o ilegalnim aktivnostima Motor Sicha, odnosno opskrbljivanju Rusije opremom za vojne avione".

SBU je objavio telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva koji potvrđuju njegovu suradnju s Rusijom. U tim razgovorima Boguslajev je najvišem rukovodstvu ruskih kompanija za proizvodnju i popravak helikoptera ponudio ukrajinske motore za jurišne helikoptere i predložio da se oni isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana, javlja Kyiv Independent.

Pročitajte i ovo Ukrajina - 1 IZ MINUTE U MINUTU Amerika poručuje: Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" - "Bili smo jasni po tome pitanju"

Osim toga, Boguslajev je snimljen kako opravdava napad Rusije na njegovo postrojenje i govori kako se nada da ruski diktator Vladimir Putin neće zaustaviti napredovanje svojih trupa. Kazao je kako su ukrajinske vlasti uplašene te da će Volodomir Zelenski biti srušen i da onda neće biti problema, piše Kyiv Independent.

Ukrajinska sigurnosna služba navodi i da Boguslajev već dugo surađuje ​​s ruskim vojnim tvrtkama i da neki telefonski razgovori potječu iz 2021. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene