Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Možda da, možda ne"

"Što ako se jednog dana probudimo i napadnemo Srbiju?": Pogledajte kako je predsjednik Milanović objasnio ulogu NATO-a

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je u Makarskoj ponovno objašnjavao svoju izjavu kako neće dozvoliti da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici te se osvrnuo na komentare kako smo kao članica NATO-a dužni i imamo obvezu sudjelovati u vojnim akcijama.

"Nema nikakvih obaveza", naglasio je predsjednik Zoran Milanović u odgovoru na prozivke da je Hrvatska kao članica NATO-a dužna sudjelovati u borbenim aktivnostima. Usporedio je to s "fiktivnom situacijom da Hrvatska napadne Srbiju".

"Evo, jednog jutra se probudimo i napadnemo Srbiju. Ponavljam, ovo je fikcija i čisto metodološki za pojasniti", naglasio je Milanović u pokušaju objašnjavanja koje su obveze članice NATO-a. "I? Je l' nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu?" zapitao se predsjednik i dodao da "nema pojma": "Možda da, možda ne."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREMIJER OŠTAR Plenković iz Bruxellesa opleo po Milanoviću: "Netko tko ima proruske stavove već godinu dana može biti ili korisna Putinova budala ili ima neke razloge zašto to radi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetost oko rata Grlić Radman o Milanovićevim izjavama: "Štiti ruske interese. Uznemirujuće i suludo"

"Dakle, i od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i da kod donošenja odluka, kao i političkih izjava, vode računa o svima jer ima nas 30-ak, ima nas puno. I ta obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obaveza iz 1949. godine. Svako pravilo ima svoj životni vijek i ja ovo pravilo doživljavam ozbiljno, nije to šala, ali potrebna je i naša odgovornost i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u probleme veće od onih koji nam trebaju pa da moramo zvati druge u pomoć", kazao je Milanović i ponovio: "Dakle, naravno, Hrvatska neće napasti Srbiju, Srbija neće napasti Hrvatsku, ali ovo sve govorim kako bih doskočio prevarantima u javnom prostoru koji pričaju o nekakvim hrvatskim obavezama", rekao je Milanović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene