Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Sjeverna Koreja ispalila projektile prema Južnoj, oni im uzvratili: "Ova provokacija platit će jasnu cijenu"

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu projektile koji su pali blizu južnokorejskih teritorijalnih voda. Kao odgovor na provokaciju, Južna Koreja je uzvratila lansiranjem tri projektila zrak-zemlja iz borbenih zrakoplova.

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu najmanje 10 projektila sa svoje istočne i zapadne obale, uključujući jedan koji je pao blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, prvi put od podjele poluotoka 1945. godine, rekli su južnokorejski dužnosnici.

Združeni stožeri Seula (JCS) rekli su da je jedan balistički projektil kratkog dometa pao u međunarodne vode 167 kilometara sjeverozapadno od južnokorejskog otoka Ulleungdo, oko 67 kilometara južno od Sjeverne granične linije, što je međukorejska pomorska granica koju Sjeverna Koreja ne priznaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pojačana suradnja Tri moćne države ozbiljno zaprijetile Sjevernoj Koreji: "Odgovor će biti neviđeno snažan..."

Pročitajte i ovo Južnokorejski ratni brod RAST TENZIJA NA POLUOTOKU Sjeverna i Južna Koreja izmijenile pucnjeve upozorenja: "Naredili smo protumjere kako bismo žestoko izbacili neprijateljski ratni brod"

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol u srijedu je rekao da je sjevernokorejsko testiranje "učinkovito teritorijalno zadiranje".

Na izvanrednom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) održanom u srijedu Yoon je "naredio da se brzo poduzme oštar odgovor kako bi provokacija Sjeverne Koreje platila jasnu cijenu", prema predsjedničkom uredu Južne Koreje.

Kao trenutačni odgovor Južna Koreja u srijedu ujutro lansirala je tri projektila zrak-zemlja iz borbenih zrakoplova F-15K i KF-16.

Stožer je rekao da su južnokorejske zračne snage gađale međunarodne vode sjeverno od granične linije na jednakoj udaljenosti od one na koju je sjevernokorejski projektil ranije pao južno od linije.

"Precizan udar naše vojske pokazao je našu volju da čvrsto odgovorimo na sve sjevernokorejske provokacije uključujući balističke rakete kratkog dometa te našu sposobnost i spremnost da precizno gađamo neprijatelja", rekao je JCS.

Sjeverna Koreja je "u potpunosti odgovorna" za situaciju jer su oni ti koji nastavljaju provocirati unatoč upozorenjima, dodao je JCS.

Lansiranje u srijedu je 29. za Sjevernu Koreju ove godine, prema podacima CNN-a.

Agresivno ubrzanje testiranja oružja izazvalo je uzbunu u regiji, a SAD, Južna Koreja i Japan odgovorili su lansiranjem projektila i zajedničkim vojnim vježbama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene