Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Države koje priznaju neovisnost Kosova ne mogu "računati na dobre odnose" sa Srbijom, izjavio je u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, nakon što su skoro priznanje Kosova najavile Hrvatska, Mađarska i Bugarska.


"Svaka država koja postupi u tom smislu ne može računati na dobre odnose s nama. Svaka država koja prizna ilegalnu državu Kosovo krši međunarodno pravo", rekao je Jeremić u Ateni, nakon susreta s grčkom kolegicom Dorom Bakoyannis. 

Vezani članci Slika nije dostupna Opća skupština UN-a prihvatila srbijansku rezoluciju o Kosovu Slika nije dostupna Srbijanski dužnosnici: Uvrštenje inicijative o Kosovu na dnevni red UN-a diplomatski uspjeh

Hrvatska, Mađarska i Bugarska objavile su u srijedu zajedničku izjavu o predstojećim nacionalnim odlukama o priznanju Kosova. 

"Pozivam države, osobito one iz regije, da ne učine taj korak: nemojte povrijediti naš teritorijalni integritet i našu suverenost", rekao je Jeremić.

"Srbija će se boriti svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima protiv priznanja Kosova", nastavio je.

"Srbija će pokušati pronaći kompromisno rješenje u pogledu budućeg statusa Kosova pod okriljem Ujedinjenih naroda i uz pomoć naših prijatelja iz Europske unije. Taj kompromis nije nemoguć", dodao je.

Srbija je opozvala svoje veleposlanike iz 29 država koje su priznale Kosovo.