Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan, koji se nalazi u području podložnom čestim potresima, od listopada će početi upozoravati javnost na predstojeće potrese tako da će građani imati do 20 sekundi vremena da se sklone pod stolove, izađu iz zgrada ili prestanu voziti.


Sustav za upozoravanje seizmološke službe poslat će upozorenje čim detektira primarne valove potresa, koji ne uzrokuju jako podrhtavanje tla, a putuju brže od sekundarnih valova koji počine najveću štetu.

Vezani članci Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće Djevojčica, ilustracija - 1 Koliko će još djece stradati dok se nešto konačno ne promijeni? Tragedija zlostavljane djevojčice podsjetila na slične zastrašujuće slučajeve u Hrvatskoj

Upozorenja će biti emitirana na televiziji i radiju, izjavio je
dužnosnik seizmološke službe. Novi mobiteli, koji će biti
opremljeni za primanje takvih upozorenja, pojavit će se na tržištu kasnije ove godine.

Japan je inače jedna od zemalja svijeta koje su najpodložnije
potresima, budući da se nalazi iznad četiri tektonske ploče. Žitelji Japana žive u stalnom strahu od jakih potresa, što uvelike pojačava njihov interes za sva istraživanja na polju potresa i njegovog predviđanja.